Archieven

Dit bericht is 1719 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK – In het hoofdkwartier van de Stichting BlijeGift staan ze al klaar. De rekken vol winterjassen die donderdag 19 december naar het Cultuurhuis worden overgebracht om te worden uitgedeeld aan mensen die het zich niet kunnen veroorloven zelf fijne warme winterkleding aan te schaffen.

Te denken valt aan gezinnen en alleenstaanden die afhankelijk zijn van de voedsel- of kledingbank en aan plaatsgenoten die van een inkomen net boven het absolute minimum moeten rondkomen. “Voedselbanken zijn rechtvaardig, maar streng” vertelt Carole Docwra, in het dagelijks leven accountant en als vrijwilliger werkzaam bij de stichting. “Wie een enkele euro meer dan de voor voedselbanken geldende norm verdient heeft geen recht meer op een wekelijks pakket.” Het laat zich raden dat juist de groep die net niet voor hulp in aanmerking komt nog altijd ver onder de armoedegrens leeft. Op die groep richt de Stichting BlijeGift zich.

Voedselbonnen
De stichting werd opgericht in 2017 door Annette Koopman en een aantal andere plaatsgenoten die zich het lot van deze mensen die tussen wal en schip leven aantrokken. Met uit subsidies, fondsenwerving, donaties en giften van particulieren verkregen middelen ondersteunt de BlijeGift rond de honderd gezinnen en alleenstaanden in de Krimpenerwaard door middel van het verstrekken van voedselbonnen. Iedere maand ontvangen zij bonnen die zij bij plaatselijke supermarkten en winkeliers kunnen inruilen tegen vlees, brood, groenten en andere levensmiddelen.

De stichting is bekend bij hulpverleners, maatschappelijk werkers en bewindvoerders die betrokkenen die voor deze vorm van hulpverlening in aanmerking komen, doorverwijzen. Behalve in de Krimpenerwaard is de stichting inmiddels ook actief in Rotterdam. De bedoeling is uiteindelijk uit te groeien naar een cliëntenbestand van rond de vijfhonderd gezinnen. Precies het aantal dat in deze regio in dergelijke moeilijke omstandigheden verkeert. Maar daar is dus vijf keer zoveel financiële ondersteuning voor nodig. “Daar werken we hard aan”, aldus Carole. Onder meer door het plaatsen van donatieboxen op de toonbanken van deelnemende winkeliers. Daarin kan het publiek giften achterlaten. “En we zijn heel blij met de onlangs ontvangen toezegging van de gemeente Krimperwaard dat zij een subsidie zullen verstrekken.”

De afgelopen weken hebben verenigingen jassen en andere winterkleding ingezameld en hebben particulieren hun overbodig geworden kleding ingeleverd. Het resultaat mag er zijn! Honderden nog prima bruikbare jassen, broeken, mutsen en dassen, die donderdag 19 december vanaf 15.00 uur worden uitgedeeld aan iedereen die langskomt. Vooral jassen, in soorten en maten voor jong en oud.

Hapje en drankje
Het evenement vindt plaats in het Cultuurhuis aan de Markt in Krimpen aan de Lek en is vrij toegankelijk voor iedereen. In de zaal, die ter beschikking is gesteld door het Cultuurhuis, kunnen bezoekers één of meerdere kledingstukken uitzoeken en worden zij getrakteerd op muziek, een hapje en een drankje, is er speelgoed voor de kinderen en kunnen de kleintjes zich laten schminken. De middag wordt mede mogelijk gemaakt door De Vrienden van…, een organisatie die zich ook inzet voor medemensen die het minder hebben dan gemiddeld. “Alles mag weg”, besluit Carole, “en wat overblijft gaat onder meer naar het Leger des Heils.”

Dit bericht is 1719 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief