Archieven

Dit bericht is 2046 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Stichting Het Zuid-Hollands Landschap gaat dit jaar in zes eendenkooien die ze beheert achterstallig onderhoud aanpakken. Dit om te voorkomen dat ze in verval raken. De kooien zijn namelijk zeldzaam én belangrijk, voor de natuur en voor de cultuurhistorie. Door de rust die er heerst zijn er tal van bijzondere planten, dieren en vogels te vinden.

Een eendenkooi bestaat meestal uit een grote vijver en meerdere vangpijpen, waarin vroeger de eenden werden gevangen voor consumptie. Dat gebeurt in eendenkooien al lang niet meer. Tegenwoordig worden er in de eendenkooien van het Zuid-Hollands Landschap alleen eenden gevangen voor wetenschappelijke doeleinden (bijvoorbeeld ringen).

Hans Zantinge is al ruim 35 jaar kooiker bij eendenkooi Bakkerswaal in Lekkerkerk. Hij vertelt: “Er was bij ons in de buurt een verlaten eendenkooi en samen met vrienden ben ik die eendenkooi vanaf mijn vijftienden gaan opknappen in onze vrije tijd. Eerst deden we dat met z’n allen, later bleef ik alleen over omdat m’n vrienden andere interesses kregen. Op m’n negentiende was de kooi klaar en heb ik de jachtopleiding gedaan. Daarna was ik kooiker.”

Hans deed deze eendenkooi altijd als hobby maar als hij toch ooit zijn brood zou kunnen verdienen met een eendenkooi, dan zou hij direct alles laten vallen en ervoor gaan. Dat gebeurde. Het Zuid-Hollands Landschap kwam op zijn pad, zijn voorganger van de eendenkooi Bakkerswaal ging met pensioen en inmiddels is hij al meer dan 35 jaar kooiker.

Rust
De eendenkooi is echt een oase van rust, waar de natuur voor gaat. Als bezoeker mag je hier maar heel beperkt komen. Van half april tot ongeveer half juni kan het als alle wintergasten (zoals smienten en krakeenden) zijn vertrokken en enkel onder begeleiding van een gids. Het is een veilige haven voor heel veel soorten (trek)vogels.

Hans vertelt dat er soms absurde hoeveelheden vogels op de plas komen: “Het afgelopen seizoen hadden we regelmatig vijfduizend eenden op de plas. Die komen hier omdat ze weten dat hier nooit mensen komen”. Buiten het seizoen zie je hier alleen de eenden en vogels die hier echt hun thuishaven hebben. In het broedseizoen vind je hier ongeveer honderd wilde eenden die hier hun vaste plek hebben. In andere eendenkooien van het Zuid-Hollands Landschap is het wel mogelijk om het hele jaar op bezoek te komen, omdat deze niet meer in dienst zijn als vangende kooi.

Eenden vangen
In de herfst- en wintermaanden is de eendenkooi echt in bedrijf als vangende kooi, niet zoals vroeger toen de eenden gevangen werden voor consumptie maar voor wetenschappelijk onderzoek. Hans Zantinge heeft een speciale plek in de eendenkooi waar hij zelf de meeste vogels ringt. In eendenkooi Bakkerswaal komen eenden uit de meest uiteenlopende plekken op de wereld en vogels die geringd zijn in Bakkerswaal reizen zelf ook een heel eind. Er zijn zelfs wintergasten terug gemeld vanuit Rusland, meer dan vijfduizend kilometer verderop.

Eendenkooi Kooilust in Berkenwoude was in 1936 de eerste eendenkooi die Het Zuid-Hollands Landschap aankocht. In de loop der jaren kwamen er nog vijf andere eendenkooien bij, in de Krimpenerwaard en in Rhoon. Er wacht nu een aantal grote klussen die geklaard moeten worden om ze te beschermen. Monumentale kooihuisjes moeten gerestaureerd, de toegankelijkheid van de eendenkooien wordt verbeterd, zodat bezoekers veel vaker welkom zijn én er moeten damwanden aangelegd worden om het water op het juiste peil te houden. Dat soort werk is duur en kan de stichting alleen voor elkaar krijgen met de hulp van donateurs.

Dit bericht is 2046 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief