Archieven

Dit bericht is 3902 keer gelezen

BERGAMBACHT – “Het voelt meteen huiselijk”, vindt locatiemanager Alie de Graaf van het Amadeushuis, dat op 7 juni de deuren opende voor de eerste bewoners.

De afgelopen maanden is het voormalige hotel/restaurant De Arendshoeve in Bergambacht ingrijpend verbouwd en geschikt gemaakt om onderdak te bieden aan mensen met dementie. Van de 29 appartementen zijn er inmiddels vier bewoond. Daaronder een studio waarin een echtpaar verblijft, waarvan één van de partners hulp behoeft. “Zo hebben we er vijf”, vertelt Eric van der Linde, directeur van Amadeushuis. Er zijn studio’s die geschikt zijn voor alleenstaanden en voor echtparen. In de loop van de zomer zullen steeds meer appartementen bewoond gaan worden. Er blijkt onder ouderen met dementie voldoende belangstelling te zijn voor een woonvorm als deze.

Wonen in een Amadeushuis is bedoeld voor mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen, maar nog wel zoveel mogelijk zelfstandig willen zijn. De bewoners beschikken over een eigen appartement die ze naar eigen wens kunnen inrichten, waar ook de partner kan wonen en waar alle noodzakelijke zorg dichtbij is.

Het Amadeushuis heeft een open karakter. Er is geen gesloten afdeling. Uiteraard is er voldoende toezicht aanwezig, maar het uitgangspunt is dat bewoners een zo groot mogelijke vrijheid hebben om te gaan en staan waar ze willen. Ook in de prachtige tuin en verder buiten het complex. Maar de noodzakelijke zorg is altijd dichtbij.

Professionele koks bereiden in de open keuken de maaltijden, die in de eigen studio of met andere bewoners in de eetkamer kunnen worden genuttigd. Chef-kok Max zet iedere middag een heerlijke warme maaltijd op tafel.

Er werken in het Amadeushuis verpleegkundigen, verzorgenden en welzijnsmedewerkers die zorg dragen voor de verzorging, verpleging en allerlei activiteiten. Samen met de welzijnsmedewerkers wordt er iedere dag een programma samengesteld waar de bewoners en hun gasten op vrijwillige basis aan kunnen deelnemen. Samen muziek maken zal daar een belangrijk onderdeel van uitmaken, want bewezen is dat zingen en musiceren het leven van ouderen met dementie een stuk aangenamer maakt. Maar ook tuinieren, knutselen en schilderen zullen tot de mogelijkheden behoren. “Niets moet, maar alles mag”, benadrukt Alie de Graaf. “We kijken vooral naar mogelijkheden, niet naar beperkingen.”

“We proberen nog een aantal gemotiveerde vrijwilligers aan te trekken die samen met onze medewerkers onze bewoners daarin begeleiden.”

Woon- en servicekosten in een Amadeushuis zijn voor eigen rekening maar de kosten voor verpleging, verzorging, begeleiding en hulp bij het huishouden worden grotendeels vergoed vanuit de Wet langdurige zorg. Voor mensen met een middeninkomen die beschikken over een zorgindicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) is wonen in dit huis een prima alternatief.

Voor mensen die in het Amadeushuis zouden willen wonen, voor mensen die er zouden willen werken en voor mensen die er als vrijwilliger aan de slag zouden willen is alle informatie te vinden op www.amadeushuis.nl.

Dit bericht is 3902 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief