Archieven

Dit bericht is 3141 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Een afwijkende locatie en vakantietijd. Spannend voor organisatie en deelnemers of de eerste editie van de Oogst- en Streekmarkt in het Springerpark aan zou slaan. Inmiddels kan iedereen tevreden terugkijken op een meer dan geslaagde dag met ruim tweeduizend bezoekers.

“Samen met de Stichting Promotie Krimpenerwaard hebben wij als Voedselfamilie Krimpenerwaard deze dag georganiseerd”, legt Charlotte Diepenhorst uit. Ze is ingehuurd als coördinator om de markt in goede banen te leiden. In de voorbereidingen merkte ze veel enthousiasme van bedrijven om deel te nemen. “In deze periode van het jaar zijn ook veel toeristen. Die komen juist op dit soort activiteiten af.” Het Springerpark is een ideale locatie gebleken met vooral veel ruimte. Daarnaast is het gebeuren opgewaardeerd met een terras en mogelijkheid om te suppen op de gracht. BIZ Schoonhoven zette Willem Willemsen in die  bereid was de gehele dag met een huifkar door de stad te rijden. Bezoekers van de markt konden zo gratis gebruik maken van een pendeldienst naar het Springerpark.

Aanbod
Een rondje langs de kramen brengt ons onder andere bij Anneke van der Velden uit Lekkerkerk.  Haar kraam staat vol jam en siroop, gemaakt van fruit uit de eigen boomgaard aan de Schuwacht. Appels, bramen en bessen van eigen grond. Alleen de ananas en andere exotische smaken komen van elders vandaan. Zo ook de kraam van Gideon de Ridder uit Krimpen a/d IJssel. Hij lijkt een vreemde eend in de bijt met zijn kraam vol wijn, honing en olijfolie uit Kreta. Toch ligt het in lijn met de gedachtegang: hoge kwaliteit en geproduceerd door kleine boeren. Koploper is nog steeds kaas volgens Adrie van Eijk van de kaasboerderij uit Vlist. Hij merkt veel vraag naar vooral twintigplus- en kruidenkaas.

Arike Mijnlief

Wapenfeit
Een paar jaar geleden is de Voedselfamilie Krimpenerwaard opgericht. “Er bleek niet zoveel kennis en overzicht wat we hier allemaal aan streekproducten hebben”, vertelt Arike Mijnlief uit Lekkerkerk. “Ons eerste wapenfeit was vier jaar geleden, een foodfestival in het Streekmuseum in Krimpen a/d IJssel. Daarna volgden nog enkele andere evenementen met een onderbreking door corona.” Ze is initiatiefnemer, voedingsdeskundige en noemt zich lachend ‘The Grandmother’ van de familie. De Voedselfamilie Krimpenerwaard is een zusje van de Voedselfamilies Zuid-Holland. Deze laatste gaat meer over onder andere innovatie, nieuwe oogsten, koeiensoorten en bodemonderzoek. “Wij gaan echt over het handen en voetjes geven en het uitwerken van beleid.”

Diversiteit
Belangrijkste doel is te zorgen voor een eerlijke route naar gezond eten uit je eigen regio. Arike onderstreept dat de diversiteit in de polder groter zou mogen zijn. Het is de veengrond die beperkingen geeft. Daarom wordt steeds gezocht naar nieuwe oplossingen en mogelijkheden. Op de website van de Voedselfamilie is alle informatie hierover terug te vinden.

Op zaterdag  11 september wordt de tweede Oogst- en Streekmarkt gehouden. Dan zal deze plaatsvinden in het Streekmuseum, IJsseldijk 312 te Krimpen a/d IJssel. De markt is dan toegangelijk van 11.00 tot 17.00 uur. Meer over de producten uit onze streek is te beluisteren komende zaterdag op de radio van 12.00 tot 14.00 uur. Ook is een reportage voor tv gemaakt.

Dit bericht is 3141 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief