Dit bericht is 1168 keer gelezen
KRIMPEN AAN DE LEK- Terugdenkend aan de eerste grote reis die de gloednieuwe sleepboot deze zomer maakte, kunnen deze zeeverkenners van scoutinggroep Admiraal de Ruyter niet anders dan met de duimen hoog en een brede lach voor de camera poseren.
Vrienden voor het leven
Ongeveer helft van de 120 Krimpense waterscouts, leden uit de leeftijdscategorieën Dolfijnen, Zeeverkenners en de Wilde Vaart, reisde af naar Zeewolde om deel te nemen aan de Nawaka. Dat is hét 10-daags Nationaal Waterkamp binnen Scouting Nederland. Het kamp wordt gekenmerkt door een gevarieerd aanbod van internationale uitwisseling en hedendaagse en uitdagende nautische activiteiten. Denk hierbij aan allerlei activiteiten op het water zoals zeilwedstrijden, roei en wrikwedstrijden, vlettenrally, sea survival en nog veel meer. Maar ook op het land viel er genoeg te beleven in de subkampen waar de scouts met leeftijdsgenoten van andere groepen in hun eigen tenten verbleven en op de centrale markt waar de duizenden deelnemers elkaar dagelijks konden ontmoeten. Dat er ook tijdens deze editie (Nawaka wordt eens in de vier jaar gehouden) weer veel vriendschappen voor het leven ontstonden mag duidelijk zijn.
Lang lint
De zeven zeilvletten werden door de sleepboot SKUA II probleemloos naar Zeewolde gevaren en na het kamp weer teruggebracht naar de haven in Krimpen aan de Lek. Op een gegeven moment hingen er zelfs veertien vletten achter de sleper. De boot van een andere scoutinggroep raakte in de problemen en de schipper van dienst op de SKUA II had er geen enkele moeite mee de scheepjes achter de zijne te binden. Een lang lint van zeilvletten voer achter de sleepboot in een kalm tempo over het riviertje De Vecht. “Een machtig gezicht” aldus één van de bemanningsleden aan boord.
Zelfbouw
Het bijzondere aan de SKUA II is dat deze door een aantal leden van scoutinggroep Admiraal de Ruyter zelf is gebouwd. Een project waar door een groep van ongeveer tien vrijwilligers meer dan vijf jaar is gewerkt. De eerste plannen werden al in 2016 gemaakt en aan het einde van 2017 werd het eerste plaatstaal geleverd waarmee ze aan de slag konden. Tot het casco te water kon vond het bouwteam belangeloos onderdak in een gedeelte van een loods op het terrein van scheepswerf Zwijnenburg in Capelle aan den IJssel en mocht gebruik gemaakt worden van gereedschappen en apparatuur. Dat en het feit dat veel andere bedrijven in de maritieme sector bijdragen leverden in de vorm geld, materialen of advies hield de kosten beheersbaar.
De enorme inzet en de deskundigheid van de vrijwilligers, bijna allemaal met een technische of nautische achtergrond, deden de rest. Op 7 mei werd de SKUA II onder grote belangstelling gedoopt vonden alle aanwezigen dat de bouwers een schitterend kunststuk hadden geleverd dat een behouden vaart verdiende. Tijdens de reis naar en van Zeewolde is dat gebleken. De sleepboot voldeed aan alle verwachtingen.
De SKUA I is na veertien jaar trouwe dienst aan een tweede leven begonnen bij een waterscoutinggroep in het oosten van het land die nog niet over een eigen sleper beschikte. Ze zijn er ook daar maar wat blij mee!.
Dit bericht is 1168 keer gelezen
Recente reacties