Archieven

Dit bericht is 1595 keer gelezen

HAASTRECHT- Het eerste zwemseizoen als natuurgezuiverd zwembad zit erop voor zwembad Natuurlijk De Loete. In september zijn de deuren gesloten van het bad. Er wordt teruggeblikt op een geslaagd zwemseizoen, ondanks wat tegenslagen. “De ontwikkeling van de locatie is echt bijzonder mooi”, zegt voorzitter Peter van Schaik tegen RTV Krimpenerwaard.

“Dat is iets wat mij deze zomer echt verbaasd heeft. De ontwikkeling die de natuur heeft doorstaan. De ontwikkeling van de planten en de sfeer is mooi. Er is een groot verschil tussen hoe nu is en hoe het tijdens de opening was.”

Die ontwikkeling komt mede door het weer van deze zomer; veel regen en zon. “Dat is mooi voor de natuur, maar slecht voor de bezoekers”, stelt Van Schaik.

Minder bezoekers
Voorheen kwamen er zo’n 100.000 tot 120.000 bezoekers per jaar zwemmen bij de Vlisterbaden. Het afgelopen jaar vielen de bezoekers aantallen toch een beetje tegen. Deze liggen namelijk rond de 70.000 voor beide zwembaden (Stolwijk met chloor en Haastrecht natuurgezuiverd).

De teruglopende aantallen zijn te herleiden naar verschillende omstandigheden die niet meezaten deze zomer.  “Het is geen goede zomer geweest voor de zwembaden”, zegt Van Schaik. “Daarnaast is tijdens de zomervakantie ook nog de weg naar het zwembad voor weken afgesloten geweest. Dat maakte het ook niet gemakkelijker. Mensen belden hoe kan ik er komen? Waar zij normaal een kwartier over zouden rijden werd nu al gauw langer dan een halfuur, waardoor zij andere alternatieven zochten.”

Zwemt anders
Toch heeft dat de pret niet mogen drukken, want mensen kwamen van ver om een duik te nemen in het natuurgezuiverde water. “Ze komen uit Rotterdam, Zoetermeer, Den Haag noem maar op. Sommigen kochten gelijk een abonnement of 10-badenkaart om hun baantjes te trekken, omdat zij het water zo heerlijk vinden”, vertelt Van Schaik enthousiast.

“Als je aan de mensen vraagt wat zij ervan vinden, dan hoor je altijd terug dat het anders zwemt dan chloorwater. Prettiger wel te verstaan. Je moet het zelf ervaren om die verandering echt te begrijpen, maar je huid voelt anders aan als je uit het bad komt en je hebt geen last van je ogen na het zwemmen.”

Kwaliteit zwemwater
Natuurlijk de Loete is het tweede natuurgezuiverde zwembad van Nederland. Ede is de voorganger, maar dat is toch heel anders dan het zwembad in Haastrecht. “In Ede is het eigenlijk alleen een bak met water. En het is wel acht keer kleiner dan ons bad. Wij hebben naast het zwembad ook nog een glijbaan en een duikkuil.” Het in de gaten houden van de waterkwaliteit is dan ook dagelijkse kost.

“Wij meten zelf drie keer per dag de waterkwaliteit. Daarnaast komt er iemand van een onafhankelijk bedrijf een keer in de twee weken om de kwaliteit te waarborgen. Zij geven ook aan dat onze waterkwaliteit supergoed is. Dat is voor ons en voor onze bezoekers echt van belang.”

Langer open in toekomst
Tijdens de opening van het natuurgezuiverde zwembad in mei dit jaar is er aan ons, RTV Krimpenerwaard, vertelt dat het zwembad nu ook langer open kan blijven. Toch is het Haastrechtse bad dit jaar tegelijkertijd met andere zwembaden in de regio gesloten.

“We hebben hier lang over gepraat en wij willen wel open en ons seizoen verlengen, maar daar komt veel meer bij kijken en het is voor dit seizoen helaas nog niet haalbaar”, vertelt Van Schaik. “Wij zijn een seizoenbedrijf, dat betekent dat we geen personeel in vaste dienst hebben, maar slechts voor een paar maanden.

Verlenging seizoen
Wel wordt er gekeken naar een verlenging van het seizoen. “Wij willen kijken naar de mogelijkheid om van 1 april tot 1 oktober open te gaan. Meestal is een zwemseizoen van 1 mei tot 1 september, dus op deze manier kunnen wij het seizoen verlengen. We moeten alleen nog goed kijken naar onder andere de onkosten daarvan.”

Van Schaik doelt daarmee op het feit dat de kosten buiten het seizoen anders zullen zijn dan in het zomerseizoen. “Je moet met verschillende dingen rekening houden, bijvoorbeeld hoe warm moet het water zijn om erin te zwemmen? We hebben een enquête hiervoor uitgezet en 160 mensen hebben hierop gereageerd.”

Verschillende meningen
Een deel van de bezoekers die de enquête hebben ingevuld maakt de temperatuur van het water niet uit. ‘Zolang zij maar kunnen zwemmen’. “Maar er is een tweede groep en zij willen dat het water 22 graden moet zijn. Hoeveel moeten wij dan stoken in een maand om het water 22 graden te houden of te krijgen?”

“En hoeveel kost 21 graden? En wat moet dan uiteindelijk een abonnement gaan kosten? Al die vragen en antwoorden moeten wij meenemen”, zegt Van Schaik. Het zijn allemaal dingen die besproken gaan worden en wie weet kan er volgend seizoen langer worden genoten van het natuurgezuiverde water. Voor nu kan er worden teruggekeken op een geslaagd eerste seizoen.

 

Dit bericht is 1595 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief