Archieven

Dit bericht is 8153 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Al zeker twee jaar liepen Joh en Jenny van Zoest rond met het plan zich uit hun eetcafé langs de N210 nabij de afslag Krimpen aan de Lek terug te trekken. Bijna twintig jaar hebben zij met hart en ziel gewerkt om het hun gasten naar de zin te maken, maar nu ze allebei bijna 65 jaar zijn vinden zij het welletjes.

Ze onderhandelden met verschillende partijen maar tot een overname van het hele bedrijf kwam het niet. Begin dit jaar waren ze zo goed als rond met een kandidaat, maar die trok zich terug toen corona zich aandiende. De beoogde nieuwe eigenaar vond het risico te groot.

De eerste lockdown dwong hen zich te richten op het verzorgen van afhaalmaaltijden, gedurende de zomermaanden konden zij met inachtneming van de regels weer enige tijd open en toen moest de zaak half oktober opnieuw dicht. Weer overgaan op afhaalmaaltijden was nog hun enige optie. Dat doen ze tot op de dag van vandaag, dat wil zeggen tot aanstaande zondag want dan stoppen ze daar ook mee. Dan zijn er alleen nog de kerstmenu’s die, mits uiterlijk zondag besteld, op Eerste en Tweede Kerstdag kunnen worden afgehaald. De keukenbrigade staat paraat om de gasten de laatste feestelijke diners mee naar huis te geven.

Woningbouw
Ondertussen zijn Joh en Jenny druk met de uitverkoop van de inboedel. Na een oproep via Facebook meldden veel belangstellenden zich voor de aankoop van meubilair, serviesgoed, glaswerk en keukengerei. Dat is fijn, want het pand moet helemaal leeg. Een projectontwikkelaar liet zijn oog vallen op de locatie. Hij wil De Breeka slopen en woningen bouwen op het terrein. “Nu verkoop van het horecabedrijf onmogelijk bleek, zijn we met deze oplossing ook gelukkig”, aldus Joh. “Het betekent in ieder geval dat we afscheid kunnen nemen van onze medewerkers zonder hen schade te hoeven berokkenen. Het zijn allemaal toppers dus we gaan er van uit dat zij na de heropening van de horeca hun weg weer snel zullen vinden.”

Truckers
Dat er een einde komt aan een eet- en drinkgelegenheid op deze centrale plaats in de Krimpenerwaard is voor veel inwoners uit de wijde omgeving wel even wennen. Iedereen is er mee opgegroeid, want de pleisterplaats bestaat al sinds het begin van de dertiger jaren toen agrariër Wout Ouweneel zonder vergunning begon met de verkoop van bier en sterke drank aan passanten. Verschillende eigenaren namen het stokje in de loop der jaren over en veranderden vaak de naam en het karakter van het etablissement.

De voormalige boerderij werd in de jaren zeventig gesloopt en vervangen door het huidige pand. Jarenlang was het café de thuisbasis voor truckers uit de regio, die voor zij aan hun reis begonnen in alle vroegte aanmeerden bij De Viersprong, De Breeka, Coquerelle of hoe het op dat moment dan ook heette.

Joh en Jenny besloten er in 2001 een laagdrempelig eetcafé van te maken waar hun gasten zeven dagen per week konden genieten van lunches en diners. Binnen in het warm met veel paars aangeklede restaurant of buiten op het ruime terras met veel groen.

Joh en Jenny, die geen van beiden een horecaverleden hadden, vonden snel hun draai en wisten veel gasten aan zich te binden. Toevallige passanten werden vaak vaste klanten. Daarnaast verzorgden zij met grote regelmaat feesten, partijen, thema- en muziekavonden. Trouwerijen, kraamfeestjes, nazitten na een uitvaart, familiediners of bedrijfsuitjes stonden bijna iedere week wel een keer in de agenda. “We hebben hier echt van alles meegemaakt”, blikken ze terug op bijna twintig hectische jaren.

Dat er nu een einde aan komt vinden ze jammer, maar ze kijken er ook wel naar uit het een stuk rustiger aan te kunnen doen. Van een afscheidsfeest komt het jammer genoeg niet onder de huidige omstandigheden. “We hadden graag persoonlijk van iedereen afscheid genomen maar we zijn wel blij verrast door de vele lieve bedankjes die we al ontvingen van onze vaste gasten. De kaartjes, e-mails en berichten op social media stromen binnen.”

En oh ja, wie nog waardebordjes of cadeaukaarten van Eetcafé Plus Breeka bezit kan deze na heropening van de horeca verzilveren bij restaurant De Loet in Lekkerkerk.

Dit bericht is 8153 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief