Archieven

Dit bericht is 834 keer gelezen

CABAUW – Van vermoeidheid is nog geen sprake bij molenaar Erik Stoop. Nu de eindfase van de tweejarige restauratie van de Cabauwse Molen in zicht is, popelt hij om weer de wieken te laten draaien. Planning van oplevering is begin oktober.

“Eind 2018 kreeg ik te horen van de Molenstichting dat ik niet meer mocht malen”, mijmert molenaar Erik Stoop. “De potroeden waar de wieken op gevestigd zijn konden ieder moment afbreken. Na demontage zijn ze weggebracht naar Limburg voor een grondige restauratie.” Betreffende roeden zijn bijna 130 jaar oud. Er is niet voor gekozen om ze te vervangen. Ze zijn gemaakt door de firma Pot in Kinderdijk. Het is een stukje erfgoed dat we in ere houden.” Er is indertijd voor degelijk materiaal gekozen. Het staal aan de binnenkant vertoonde nauwelijks sporen van slijtage. Naast de roeden bleken ook de waterlopen een ingrijpende restauratie te moeten ondergaan.

Drassige grond
Het terugplaatsen van de 27 meter lange roeden bleek afgelopen week nog niet zo eenvoudig. Er is een verreiker gebruikt om de roeden te steken. Dit is een speciaal voertuig dat gemaakt is om zware lasten te tillen en te verplaatsen. Door de drassige grond rondom de molen zakte deze tot zijn assen in de klei. “Toen alles achter de rug was, leek het hier wel een oefenbaan voor legertanks”, lacht Stoop. “Zo’n zes kuub klei hebben we moeten aanvullen. We gaan daar nieuw gras inzaaien. Het wordt weer mooi maar voor nu ziet het er niet uit. Mijn vrouw kan met haar rollator nauwelijks bij de molen komen.”

Financieel
Om de totale kosten te kunnen voldoen hebben de vrienden van de Molen een bedrag van 40.000,- opgebracht. “Dat is een ongelooflijke prestatie”, geeft de molenaar aan. “Verder waren er bijdragen van de provincie Utrecht, de Vereniging Hollandse Molens en diverse andere fondsen. Het financiële plaatje is daarmee helemaal rond.” Naar verwachting wordt de molen begin oktober opgeleverd en kunnen de drie vrijwillige molenaars, waaronder Stoop, eindelijk naar lange tijd weer malen en de wieken laten draaien. “Ik hoop dat ik het niet verleerd ben”,  voegt hij nog glimlachend toe.

Zelfgemaakte appelmoes
In het gesprek komt tot slot naar voren dat de vrouw van Stoop iedere zaterdag haar man gezelschap houdt in de molen. “Dat doet ze al ruim dertig jaar omdat ze dan zelf appelmoes maakt. Op zaterdag hoeven we nooit na te denken wat we eten. Dat zijn sinds jaar en dag kapucijners met spek, uien en de zelfgemaakte appelmoes. En dat smaakt altijd even lekker.”

Molenaar Erik Stoop was zaterdagmiddag tussen 12.00 en 13.00 uur te gast op de radio. Het gesprek is terug te beluisteren via uitzending gemist.

Molenaar Erik Stoop

Dit bericht is 834 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief