Archieven

Dit bericht is 3200 keer gelezen

BERKENWOUDE – In januari 2019 ging het niet goed met Jos de Jong. Al snel bleek het te gaan om een tumor in zijn hoofd, waaraan hij inmiddels tweemaal geopereerd is. Meester Friso vertelde een jaar geleden hierover in groep zes van basisschool ‘De Ark’ in Bergambacht. Dit resulteerde in een grandioze actie voor de Stichting Kinderen Kankervrij (Kika). Afgelopen week hebben we opnieuw contact gezocht met Jos. Hoe gaat het nu met hem?

Om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Kika, gaf meester Friso iedere leerling vijf euro. Met dit startbedrag werden ze uitgedaagd om, binnen twee weken, zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel. Koekjes bakken, straten vegen, boodschappen en kleine klusjes doen; van alles werd gedaan door de kinderen. De actie was een doorslaand succes. Na verdubbeling van het bedrag door een ouder kon aan Kika een cheque worden overhandigd van 3.985,30 euro.
Moe
Jos kijkt nog met veel plezier terug op deze actie. Ogenschijnlijk gaat het nu goed met hem. “Drie keer in de week heb ik fysiotherapie”, vertelt de enigszins verlegen Jos zaterdagmiddag in de studio van RTV Krimpenerwaard. “En ik ben vaak moe.” De afgelopen maanden heeft hij, vanwege de corona, thuis online lessen moeten volgen. Dat vond hij wel grappig, maar was wel zo eerlijk om ook toe te geven dat ie niet altijd serieus geleerd had. “Het leukste op school vind ik spelling.”

Begeleiding
“Toch blijft het nog telkens spannend”, geeft zijn moeder Mathilde aan. “Binnenkort hebben we weer een afspraak in het ziekenhuis. Dan krijg ik toch vooraf de kriebels of alles goed zal zijn.” Voor het gezin is de begeleiding direct erg goed geweest. “Vanaf het eerste moment was er een maatschappelijk werker en een psycholoog voor ons. Niet alleen Jos maar ook wij kregen therapie. Door de operaties is een oogzenuw beschadigd en heeft het invloed gehad op zijn gedrag en geheugen. Hij is nog vaak moe en komt iedere dag een paar uur eerder van school.”

Angst
We merken dat Mathilde dagelijks de angst meedraagt dat het niet goed komt. Een logische reactie als je kind zo ernstig ziek is geweest. Iedere drie maanden melden ze zich met Jos voor controle, eenmaal per halfjaar volgt een scan. Specifiek noemt ze nog zuster Aafke die heel belangrijk is voor het gezin de Jong. “Dat is een geweldig mens.”

Wij wensen Jos en zijn familie het allerbeste toe.

Foto: AD.nl

Dit bericht is 3200 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief