Archieven

Dit bericht is 2583 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Vanaf 25 mei jl. ben ik uw burgemeester; onverwacht voor u en zeker voor mij. Onverwacht omdat u net een nieuwe burgemeester had in de Krimpenerwaard en voor mij omdat ik sinds anderhalf jaar was gestopt als burgemeester wegens ziekte. Maar dan krijg je een telefoontje van de Commissaris van de koning: “Hoe gaat het met je? Zou je willen en kunnen waarnemen als burgemeester in de Krimpenerwaard?”

Met mijn gezondheid ging het goed, ik was actief op Voorne Putten als voorzitter van de fusiecommissie voor de nieuwe gemeente Voorne aan Zee, was informateur en formateur in Dordrecht en actief binnen de kankerpatiëntenfederatie en dus heb ik de commissaris gezegd graag bereid te zijn om opnieuw burgemeester te zijn. En dan gaat het snel. Op woensdag gebeld, op de maandag daarna een gesprek met een vertegenwoordiging vanuit de gemeenteraad en de woensdag erna geïnstalleerd op het Provinciehuis in Den Haag.

Direct na de installatie ben ik naar Schoonhoven afgereisd om kennis te maken met de directe medewerkers en de mensen van Openbare Orde en Veiligheid; volgens de wet ben ik daarvoor immers verantwoordelijk als burgemeester.   Met het lange weekend van Hemelvaartsdag voor de boeg wilde ik in ieder geval weten waar de risico’s  lagen. Het was een prima eerste kennismaking! En dan begint de ‘gewone’ werkweek. En natuurlijk ken ik het werk als burgemeester, weet ik waar ik in principe over kan of moet gaan maar een ervaren burgemeester wil niet zeggen dat ik ook een ervaren burgemeester in de Krimpenerwaard ben.  

Van het oude college moest afscheid genomen worden en het nieuwe moest geïnstalleerd.  Je krijgt dan een beetje de situatie van de sketch van Wim Sonneveld waarbij hij als opa het cadeautje in de handen wordt gedrukt en hij geen idee heeft wie het kleinkind is en aan wie hij het moet geven. Zo’n gevoel bekroop mij wanneer je een speech over de prestaties van de vertrekkende wethouders krijgt en ze moet toespreken terwijl je elkaar nauwelijks in het werk hebt meegemaakt.

Gelukkig bieden de griffier en het digitale systeem bij de vergaderingen van de gemeenteraad hulp bij de namen van de gemeenteraadsleden. Ik ben namelijk erg slecht in het onthouden daarvan. Maar door de tijd komt ook dat vast goed. Ik moet bekennen dat in zo’n eerste kennismakingsperiode ik nog te veel in de kantoren van de gemeente ben geweest. Ik heb veel moeten lezen over lopende dossiers, veel interne overleggen gehad en  meegedacht over het werkprogramma van de coalitie. En dan zijn er natuurlijk ook de actualiteiten van de opvang van asielzoekers, de boerenprotesten en – vooral leuk – de vele festiviteiten.

De komende weken zal ik in deze column verslag doen van mijn werk en mijn belevenissen in de Krimpenerwaard.  Tot nu toe bevalt het prima en smaakt het naar meer!

Dit bericht is 2583 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief