Archieven

Dit bericht is 3283 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Ook Sander Wiessenhaan herinnert zich de datum 16 maart nog heel goed. Ineens kwam daar de mededeling van premier Rutte dat ons land in lock-down moest en wel met directe ingang.

Locatie Manager Sander en zijn team stonden voor de opgave alle zwemmers uit zwembad De Lansingh te sturen, alle afspraken voor de daarop volgende dagen en uiteindelijk weken af te zeggen en de deuren vanaf 18.00 uur voor onbepaalde tijd te sluiten. Er volgden stille weken.

“Veel meer dan wat achterstallig onderhoud hadden we niet om handen”, blikt hij terug. “Maar gelukkig konden we onze veertig medewerkers, voornamelijk part-timers, dankzij een overheidsmaatregel wel in dienst houden en doorbetalen.”

Kosten nog altijd hoger dan de baten
Rendabel was de periode waarin het zwembad volledig gesloten was natuurlijk niet. Inkomsten waren er niet en een groot deel van de uitgaven ging gewoon door. En hoewel het bad inmiddels weer gedeeltelijk open is, zijn de kosten nog altijd hoger dan de baten. Dat heeft vooral te maken met het aantal bezoekers dat tegelijkertijd van de faciliteiten gebruik kan maken. Vanwege de anderhalve metermaatregel kan er maar een fractie van het normale aantal bezoekers te water.

“Voor de crisis telden we gemiddeld twaalfhonderd gasten per dag, nu halen we net de tweehonderd.” De oorzaak daarvan ligt zeker niet in het enthousiasme van de mensen die willen zwemmen, die willen wel. Was er in het begin van nog wel wat aarzeling, nu staan de liefhebbers weer te trappelen. Maar door de beperkingen die het RIVM heeft opgelegd en het landelijk geldende zwembadprotocol zijn de mogelijkheden beperkt. Afstand houden is in en om het water verplicht en daardoor kunnen er in de baden veel minder mensen dan gewoonlijk worden toegelaten. Bovendien moeten die tevoren een tijdstip reserveren en moeten zij zich zoveel mogelijk thuis alvast omkleden, want de badhokjes en toiletten zijn gesloten. Het horecagedeelte is tijdens de openingsuren van De Lansingh wel geopend, maar ook daar kunnen maar weinig mensen tegelijk neerstrijken voor een versnapering. Zwemfeesten zitten er vooralsnog niet in.

Aanpoten
Net zo onverwacht als de sluiting werd aangekondigd, kwam op 8 mei de mededeling van de premier dat onder andere zwemgelegenheden weer open mochten, mits die zich aan het zwembadprotocol zouden houden. “Toen was het voor ons even aanpoten om aan alle regels te kunnen voldoen”, herinnert Sander zich. “We hebben daarbij ongelofelijk fijne steun gehad van de gemeente, die groen licht moest geven op onze plannen.”

Dinsdag 12 mei gingen de deuren voor het eerst weer open. In eerste instantie konden er alleen baantjes worden getrokken en werden de zwemlessen hervat voor leerlingen die al beschikten over de basisvaardigheden. Stap voor stap kwamen er meer mogelijkheden bij. Zo kunnen kinderen en gezinnen inmiddels weer gebruik maken van het recreatie bad en worden groepsactiviteiten zoals fitness binnenkort weer opgestart. “Waarbij we er natuurlijk strikt op toezien dat onze gasten zich aan de regels houden.” Ook de verenigingen die van zwembad De Lansingh gebruik maken hebben hun activiteiten weer opgestart. De zwemvereniging, de duikclub en de reddingsbrigade trainen weer met inachtneming van de regels, maar organiseren nog geen evenementen of wedstrijden.

Samenwerking
Nog eens terugkijkend op de afgelopen periode stelt Sander vast dat 2020 in financieel opzicht geen glorieus jaar zal worden voor Optisport, de exploitant van De Lansingh. “Maar waar ik wel een heel goed gevoel aan over heb gehouden is dat alle partijen opperbest met elkaar hebben samengewerkt om voor ieder probleem in deze situatie een passende oplossing te vinden. Gemeente, medewerkers, verenigingen, bezoekers, leveranciers en andere belanghebbenden toonden begrip voor elkaars situatie en dat heeft ons er allemaal doorheen geholpen.”

Op de website van De Lansingh is het weekrooster van alle activiteiten te vinden. Deelname kan alleen als er vooraf telefonisch wordt gereserveerd via (0180) 516233.

Dit bericht is 3283 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief