Archieven

Dit bericht is 2726 keer gelezen

WILLIGE LANGERAK – Een vrouw die zich open stelt of schreeuwt ze juist om hulp? Een beeld gemaakt van wilgentenen bij Natuurmuseum De Wielewaal. Markeerpunt van verzet in de Tweede Wereldoorlog. Het buurtschap was onderdeel van een ‘escaperoute’ voor gestrande piloten naar bevrijd gebied.

“Deze maand zou een expositie in het museum zijn over wat zich hier in de oorlogsjaren heeft afgespeeld”, licht Sander Rijneveld toe in gesprek met RTV Krimpenerwaard. Hij is de maker van het beeld welke regelmatig de aandacht trekt van voorbijgangers. De viooltjes in de letters ’75 Jaar Vrijheid’ zijn gemaakt door zijn vader Lou. Door de coronacrisis is het museum dicht en kan de expositie niet doorgaan.

Ontsnappen
Wie denkt dat in dit buurtschap in de oorlog weinig gebeurde, vergist zich volgens de afgestudeerde boswachter. “Mijn opa, die hier ook heeft gewoond, speelde een rol in het verzet. Neergeschoten piloten die het overleefden, ontsnapten via Willige Langerak naar de Biesbosch. Zo kon men vanaf eind 1944 in bevrijd gebied komen. Er zijn documenten bewaard gebleven, waarin piloten beschreven in welke plaatsen ze geweest zijn. Sommigen halen herinneringen op aan deze boerderij met het brugje ervoor”, aldus een duidelijk trotse Rijneveld.

Wilgentenen
Het beeld in de voortuin is gemaakt na een oproep door de buurtvereniging. “Zij vroegen om vrijheid op een eigen manier vorm te geven. Wat is voor jou vrijheid? Ik vlecht graag met wilgentenen, mijn vader is juist liever in de tuin bezig. Zo hebben wij samen ons idee over vrijheid in beeld gebracht.” Het vrouwbeeld heeft door de coronauitbraak een dubbele betekenis gekregen. “Oorspronkelijk wilde ik een vrouw maken die zich openstelt. Nu is het ook een vorm van hulp vragen.”

Gedicht
In de buitenlucht zal het vrouwbeeld waarschijnlijk geen lang leven beschoren zijn. Wind en regen hebben een nadelige invloed op het materiaal. “Ze staat wel goed verankerd dus ze zal niet zo snel de lucht in vliegen”, glimlacht de vriendelijke maker. Voor aan de weg is een gedicht te lezen, geschreven door Sander. Een ieder wordt van harte uitgenodigd een kijkje te nemen aan de Tiendweg 26 in Lopik. De expositie over het verzet is hopelijk volgend jaar wel te bezichtigen.

Sander Rijneveld is komende zaterdagmiddag tussen 12.00 en 14.00 uur te gast op de radio bij RTV Krimpenerwaard. Het gesprek is terug te beluisteren via onderstaande link.

Dit bericht is 2726 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief