Archieven

Dit bericht is 1907 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – De anders zo knusse centrale hal van Ontmoetingscentrum De Tuyter ziet er in deze Coronatijd wat minder gezellig uit. Slechts een handvol tafels en stoelen, afzettingen door middel van lint, strepen op de vloer en pijlen die een verplichte looprichting aanduiden. De Vereniging Krimpener KunstWaard liet zich daardoor niet ontmoedigen en organiseerde er twee exposities.

“Onze activiteiten hebben al zolang stil gelegen dat we het wel weer tijd vonden om het publiek kennis te laten maken met werk van enkele van onze leden”, vond voorzitter Aarnout Rolloos. Hij benaderde zes leden van Beeldhouwatelier Jetzes om een paar vitrines te vullen met zowel abstracte als figuratieve beelden die zij de afgelopen jaren maakten. Het resultaat is een interessant overzicht van de uiteenlopende werken die deze kunstenaars ontwierpen en schiepen.

Om ook kunst aan de wanden te laten zien benaderde Aarnout twee leden van de Kunstkring Krimpen die ieder zo hun eigen kijk op de Krimpenerwaard hebben vormgegeven. “We waren blij met de uitnodiging”, aldus Hadewey Buitenwerf en Kees van Duijn. Ze wonen allebei in Krimpen, zijn allebei lid van de Kunstkring Krimpen en actief op het gebied van kunst en cultuur in hun woonplaats.

Met meer dan vijftig leden is de Kunstkring Krimpen al ruim 35 jaar een begrip onder de liefhebbers. Kunstenaars en kunstliefhebbers vinden elkaar tijdens workshops, lezingen en presentaties in het Streekmuseum en tijdens excursies en rondleidingen in ateliers en musea. Maar ook bij de Kunstkring Krimpen is het sinds half maart stil geworden. Hadewey en Kees zijn dan ook verheugd dat ze op initiatief van de Vereniging Krimpener KunstWaard weer eens iets van hun werk kunnen laten zien.

Thema Krimpenerwaard
De twee kunstenaars laten zich allebei graag inspireren door het polderlandschap in de Krimpenerwaard. Daar houdt de vergelijking meteen op, want ze houden er ieder hun eigen manier van werken op na en gebruiken totaal verschillende materialen.

Kees van Duijn trekt met zijn schildersezel en verfkist de polder in om op locatie met aquarelverf aan de slag te gaan. “Meestal bind ik mijn spullen achterop de fiets want dan vind je de mooiste plekjes.” Het liefst voltooit hij zijn schilderijen helemaal ter plaatse, maar soms is het licht niet goed en dan zet hij thuis de laatste streken op het doek. Kees schildert het landschap waarin hij zich bevindt nauwgezet na. Kijkers naar zijn werken zullen menigmaal herkennen waar hij in de polder heeft gezeten. Meestal trekt hij er in zijn eentje op uit, maar met enige regelmaat neemt hij een paar tachtigplussers op sleeptouw om met elkaar te genieten van de omgeving en het schilderen.

Hadewey Buitenwerf is een veelzijdig kunstenares. Ze maakt pentekeningen, schildert, schrijft en maakt teksten en illustraties voor prentenboeken voor kinderen én ouderen. Van haar hand verscheen onder meer het boek ‘Dwalen door verhalen’ voor mensen die vergeetachtig worden, dementerende zijn of geheugenproblemen hebben.

Tijdens deze expositie laat ze werk zien dat ze maakte van stof. Abstracte vormen maar in ieder stuk is een thema uit de Krimpenerwaard verwerkt. Knotwilgen bijvoorbeeld of rietstengels. Zelfs de markante watertoren van Krimpen aan de Lek is te herkennen. In een museum maakte ze kennis met een kunstwerk in textiel, waarin de maakster, Louise Bourgeois, een ode bracht aan haar geboortestreek. Ze liet zich daardoor inspireren, kroop achter haar naaimachine en verwerkte lapjes stof tot unieke kunstwerken.

De textiele werken van Hadewey en de aquarellen van Kees blijven tot 7 december hangen en zijn tijdens de openingsuren van De Tuyter vrij te bekijken.
.

Dit bericht is 1907 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Expositie brengt ode aan de Krimpenerwaard

  • Wat een mooie kunstwerken van Kees, heel herkenbaar van mijn vele wandelingen in de polder.
    Hadewey, ik vind het bijzonder hoe je met de lapjes een mooi schilderij tovert. Heel creatief!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief