Archieven

Dit bericht is 1603 keer gelezen

LEKKERKERK – In het voormalige Groene Kruisgebouw aan de Poolmanweg heeft de historische vereniging ‘Lekkerkerk door de tijd’ alweer geruime tijd een eigen onderkomen.

In twee voormalige appartementen waarin destijds de wijkverpleegsters woonden is ruimte genoeg om te vergaderen, plannen te maken voor nieuwe projecten en archiefmateriaal uit te zoeken en op te slaan. Ook de werkgroep archeologie Nederlek heeft er een plek om bodemvondsten te bestuderen en te catalogiseren.

In één van de flats heeft de historische vereniging een oudheidkamer ingericht waar bezoekers zich kunnen verdiepen in allerlei aspecten over de geschiedenis van het Lekdorp. Zelfs de botten van De Groote Boer zijn er te bewonderen. Hij leefde in de zeventiende eeuw, was zalmvisser en mat naar verluidt 2,59 meter.

Bestuurslid Anje Tiggelman is archivaris van de vereniging en leidt bezoekers graag rond. Bij iedere prent en bij ieder object weet ze wel een verhaal te vertellen. Naast de vaste tentoonstelling zijn er regelmatig wisselende exposities. In het kader van de viering van 75 jaar bevrijding is er nu een serie foto’s te zien van de allegorische optochten die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog één keer in de vijf jaar werden georganiseerd door de Oranjevereniging Oranje Nassau.

De talloze foto’s die ter beschikking zijn gesteld, zijn te bekijken in een aantal vitrines en via een doorlopende diavoorstelling. De eerste foto’s dateren uit 1945, toen de optocht op 31 augustus, destijds Koninginnedag, werd gehouden. Later besloot de Oranjevereniging de optochten op 5 mei, Bevrijdingsdag, te organiseren.

Een feest van herkenning
Veel Lekkerkerkers koesteren mooie herinneringen aan de allegorische optochten. Als toeschouwer of als deelnemer. Veel verenigingen, instellingen en lokale ondernemers deden mee en sloofden zich uit om zo bijzonder mogelijk voor de dag te komen. De meeste tochten begonnen in Opperduit om door de dorpskern van Lekkerkerk richting Krimpen aan de Lek te rijden en via Schuwacht weer terug te keren naar Lekkerkerk.

“Het begon meestal vrij ordelijk, maar door de vele versnaperingen die onderweg werden aangeboden, zat er aan het einde van de route wat minder lijn in”, herinnert een deelnemer aan de editie van 1975 zich nog goed.

Helaas moest de editie van 2020 worden afgelast, maar geeft de expositie een goed beeld van hoe het ook dit jaar weer had kunnen zijn. Mooie foto’s waarop dorpsgenoten zichzelf of anderen zeker zullen herkennen.

De oudheidkamer is iedere tweede zaterdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur geopend. Ook aanstaande zaterdag, hoewel er maar een zeer beperkt aantal bezoekers tegelijk wordt binnengelaten zodat zij voldoende afstand van elkaar kunnen houden. Wie op een ander moment wil worden rondgeleid kan contact opnemen met Anje Tiggelman via anjetig@gmail.com.

Dit bericht is 1603 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief