Dit bericht is 1306 keer gelezen
SCHOONHOVEN – Afgelopen maand is 75 (+2) jaar bevrijding afgerond. Zo ook het project ‘Vrijheid’ van Dance and Percussion Challenge. ‘Erg indrukwekkend’, klonk het na afloop van de try-out. Het project is daarmee niet ten einde, maar gaat juist beginnen.
Een expositie met zang, dans en verhalen, het idee dat twee jaar geleden opborrelde bij initiatiefneemster Nienke Zoon-Mak (29). “Ik zag voor me dat mensen starten in het donker, volgen een touw en krijgen een aantal films te zien en verhalen te horen”, legt Nienke uit. “De beelden zijn met opzet zwart-wit, de ervaring is dat je gevangen bent, niet kleurrijk. Tot slot komen de deelnemers in de laatste ruimte waar wel licht en kleuren zijn. Daar is de vrijheid en kan een handafdruk in kleur op een beeld gezet worden.”
Spreken – geaardheid – vrede
Wekelijks geeft Nienke dansles op de CSG Willem de Zwijger, de school waar Challenge is ontstaan. Haar moeder Netty Mak is indertijd initiatiefneemster geweest en nog altijd actief bij de groep betrokken. Het thema is opgedeeld in vrijheid van spreken, -geaardheid en -vrede. Bij spreken speelt de vraag of er grenzen zijn aan wat je zeggen kan en mag. Geaardheid wordt vormgegeven door het verhaal van Sophie. Daarbij staat acceptatie centraal om te accepteren dat je verliefd kan worden op iemand van hetzelfde geslacht.
Het laatste subthema is vrijheid van vrede. Hierin is het aangrijpende verhaal verwerkt van Els Molenaar-Gazan (80) uit Krimpen a/d IJssel. Zij is kunstenares, schildert, maakt beelden en is danseres geweest. Zeven maanden na haar geboorte in 1941 is ze bij een pleeggezin terechtgekomen. Het gezin Gazan was Joods en zo later bleek een ‘samengesteld huishouden’. Drie kinderen hadden een ander biologische vader, waaronder Els.
Tekst gaat verder onder de foto
Klik
Pas zes jaar geleden heeft ze hier zekerheid over gekregen. ‘Dokter De Jong had een minnares en dat was jouw moeder’, vernam ze van familieleden met dezelfde biologische vader. Het verhaal heeft ze opgetekend in haar onlangs verschenen boek ‘Ontheemd’. Blij is de voormalig danseres met haar bijdrage aan het project. “Nog één keer iets met dansen doen”, glimlacht ze naar Nienke. Twee vrouwen met dezelfde passie, 50 jaar leeftijdsverschil, maar met een bewonderenswaardige klik die ze door dit project met elkaar hebben gekregen.
De komende tijd wordt gewerkt om de expositie in meerdere plaatsen in de gemeente Krimpenerwaard te brengen. Meer informatie via de website van Challenge: www.challengedp.com. Nienke benadrukt dat de expositie niet alleen iets van rondom 4 mei is. “Vrijheid is iets van iedere dag.”
Els (l) en Nienke
Dit bericht is 1306 keer gelezen
Recente reacties