Archieven

Dit bericht is 1092 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Ooit begonnen in 1985 als Zilvermarkt, maar al jaren uitgegroeid tot een evenement dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Maandag 6 juni, Tweede Pinksterdag is, na twee jaar afwezigheid door corona, weer een ‘Nationale Zilverdag’. 

“We hebben de afgelopen tijd keihard gewerkt om deze dag voor te bereiden”, geeft Bir Muste aan. Sinds vijf jaar is zij voorzitter van de Stichting Nationale Zilverdag. “Met ruim honderd deelnemers wordt het een fantastische dag.” Ze benoemt hierbij het Doelenplein, die dag omgedoopt tot ‘Inspiratieplein’. Naast nieuw talent en de Expotent is er onder andere de ‘Kettingreactie’. Een kunstproject waarbij twintig goudsmeden een eigen schakel hebben gemaakt. De inspiratie daarvoor is hun eigen visie op de wereldwijde milieuproblematiek.

De opbrengst van de ketting is bestemd voor Ocean Cleanup, een organisatie die zich inzet voor het plastic vrijmaken van rivieren en oceanen. Blij is Bir met de grote groep vrijwilligers die zich belangeloos inzetten om de dag tot een succes te maken. “Het wordt een feestje maandag.”

Tekst gaat door onder de foto

Inge Goedbloed

Stijl
Op het Doelenplein is het atelier te vinden van Inge Goedbloed. Na een grondige renovatie van het pand is zij vorig jaar december gestart met haar eigen onderneming. De van oorsprong uit Vlaardingen afkomstige goudsmid heeft een eigen, uitgesproken stijl. “In dit vak moet je je altijd onderscheiden. Geïnspireerd door de natuur werk ik graag met texturen en contrasten”, legt de creatieve onderneemster uit. “Natuurlijke elementen zoals bijvoorbeeld lava pas ik regelmatig toe in mijn opdrachten. Zo krijg je een stoer sieraad met het zachte van een parel. Het liefst ontwerp ik iets wat bij een gala, maar ook een spijkerjack gedragen kan worden.”

Enorm zin heeft ze in de komende Zilverdag. “Mijn atelier zit aan de wandelroute én op het Inspiratieplein, wat wil ik nog meer?”, lacht ze.

Challenge
Onderdeel van de Zilverdag is de ontwerpwedstrijd ‘Silver- en Junior Challenge’. Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen die tentoongesteld worden in De Hoge Vierschaar, de ruimte onder het Stadhuis. Ook het publiek kan stemmen voor de meest originele en mooiste creatie. Drie inzendingen van het thema ‘Pixel’ komen van de familie Kappers. Goudsmid Marjon heeft haar creatie ‘Storm of Life’ geïnspireerd op een heftige tijd die gelukkig goed afliep. Haar vader, René Kappers, denkt met zijn creatie zes jaar vooruit aan het 400-jarig bestaan van het Gilde St. Eloy. Hij is weliswaar geen edelsmid, maar wel kundig en creatief genoeg om mee te doen.

Marjon’s dochter Liv Münzer (16) treedt zo goed als zeker in de voetsporen van haar moeder. Haar deelname aan de Junior Challenge is een eerste, serieuze stap in het mooie vak van goud en zilver.

De Nationale Zilverdag is maandag 6 juni, Tweede Pinksterdag, van 10.00 tot 17.00 uur. Alle activiteiten zijn te zien op www.zilverdag.nl

Marjon Kappers met dochter Liv Münzer

Dit bericht is 1092 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief