Archieven

Dit bericht is 1727 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Twee jaar lang hebben bewoners en medewerkers van verpleeghuis Borchleen hinder ondervonden van de grootscheepse renovatie. Afgelopen donderdag was het daarom feest. Zeker voor Carla Faaij die een mooi, ruim appartement heeft gekregen.

“Net voor corona waren de werkzaamheden begonnen’, vertelt zorgmedewerkster Erna Correlje. “Tussen de lockdowns door is het telkens weer opgepakt en nu eindelijk afgerond.” Ruim dertig jaar geleden is het verpleeghuis met een dertig wooneenheden gebouwd. In elk appartement zijn de afgelopen periode de badkamer en keuken vervangen. Met name voor de bewoners bracht dit hinder met zich mee. “We deden vaak de hoorapparaten niet in”, lacht Erna.

Het feestje in de tuin afgelopen donderdag deed de overlast snel vergeten. Voor zover de bewoners dit zich nog voor de geest kunnen halen; vrijwel allen zijn dementerende.

Nieuw appartement
Er is één uitzondering: Carla Faaij (54) die nu tien jaar in Borchleen verblijft. “Carla heeft hersenletsel opgelopen tijdens een hersenbloeding op haar veertigste”, legt Erna uit. “Ze is moeder van drie kinderen en gekomen toen we nog mensen opnamen voor zwaardere lichamelijk zorg. In de loop van de tijd is dit verpleeghuis een ‘PG’ (Psychogeriatrische) afdeling geworden, dus voor mensen met dementie.

Echter is Carla gebleven omdat ze het hier reuze naar haar zin heeft.  Zij woont nu in een nieuw opgeleverd appartement, met een eigen in- en uitgang. Om dit te realiseren is een werkruimte opgeofferd.” Daarmee is woonruimte toegekend aan de bewoonster met de langste levensverwachting.

Tekst gaat verder onder de foto

Carla Faaij bezig met Diamond Painting

Diamond Painting
Ondanks haar handicap is duidelijk te merken dat Carla een positieve vrouw is.  Haar indicatie van langdurige zorg maakt dat er extra uren beschikbaar zijn voor persoonlijke hulp. Al vijf jaar neemt Erna deze taken op zich voor maximaal vijf uur per week. Samen doen ze dingen als boodschappen doen, ergens koffie drinken, naar evenementen gaan enzovoort. In de komende toneeluitvoering ‘Verder van Huis’,  mag ze de rol van engel spelen.

Belangrijk is dat ze zoveel mogelijk meekrijgt van dagelijkse dingen. Een hobby van Carla is ‘Diamond Painting’. Dit is kleine steentjes leggen op een zelfklevend doek. Uren achtereen kan ze daarmee bezig zijn.

Juiste zorg
Het werken met mensen met dementie is voor het personeel een zware, maar ook dankbare taak. “Het team wat we nu hebben is een gouden team”, geeft de Erna vol trots aan. “We zijn nog op zoek naar nieuwe collega’s en vrijwilligers.” De kleinschaligheid van Borchleen is wat haar betreft precies goed. Extra zorguren voor de bewoners, zoals bij Carla, is een gekoesterde wens.

“Helaas is dat niet te betalen met de vergrijzing. Desondanks geven iedereen zoveel mogelijk de juiste zorg’, aldus de gedreven zorgmedewerkster.

Foto’s: Dilia van Zon

Dit bericht is 1727 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief