Archieven

Dit bericht is 1972 keer gelezen

AMMERSTOL – ‘Kunnen wij dit ook doen en waar dan precies?’ vroeg ploegleider Martin van de Pol van de marathonploeg Ramshorst Renault zich af toen hij in Winterswijk zag hoe Bart Vreugdenhil het werelduurrecord op natuurijs verbrak. “Want Femke Mossinkoff is ook zo’n buffelaar.” Een paar belletjes later hing hij aan de lijn met Bert Timmerman uit Ammerstol. En die ging direct aan de slag.

Want Timmerman, die pal naast de baan woont, heeft als internationaal scheidsrechter uitgebreide ervaring, tot op het allerhoogste niveau. De regels had hij vlotjes uitgezocht, juryleden en handklokkers waren zo gevonden, het ijs was prima, alleen moest de tijdswaarneming nog even gefixed worden. Toptechneut Ron van Herk bracht uitkomst, door goed werkende apparatuur van de Lekkerkerkse baan mee te nemen.

Klaar voor de start…
Rond 4 uur gaf Timmerman Femke het groene licht. Voor Mossinkoff was de baan in Ammerstol ideaal, want dichtbij Gouda, waar ze bij haar vriend en marathonschaatser Tom den Heijer verbleef. Het ijs op de betonbaan in de polder was in de middag wel bereden, maar na de nodige preparaties door ijsmeester Henny van Houwelingen kon er om 18.06 uur gestart worden.

Onder het toeziend oog van werelduurrecordhouder Erik Jan Kooiman, geboren en getogen pal achter de baan in Ammerstol en tegenwoordig woonachtig in Lekkerkerk, begon Femke aan haar klus. Ruim 80 rondjes later kwam ze met rode wangen van het ijs. Het record had ze sowieso te pakken, want het was de eerste poging ooit, maar ze wilde wel de lat gelijk zo hoog mogelijk leggen.

Gehoopt op snellere tijden
“Ik had gehoopt een iets snellere tijd te rijden, maar het werd al snel duidelijk dat het niet ging”, zie ze direct na afloop. “Ik was blij met hoe ik reed. In het begin rondjes 45″, na 20 minuten heb ik geprobeerd de bocht uit te versnellen naar rondjes 44″.”

Na afloop maakte Bert Timmerman in een volgepakt clubhuis met beslagen ramen de precieze afstand die Femke gereden had bekend. “Officieel!”, zo kondigde hij aan. “Herman de Haan, directeur van de KNSB kijkt met ons mee dus het is in goede handen. De afstand is 32 kilometer, 172 meter en 76 centimeter. Gefeliciteerd!”

Tekst en foto: Johan Boef

Dit bericht is 1972 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief