Archieven

Dit bericht is 1690 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Het ouderwetse haken is bij goud- en zilversmid Femke Toele in een nieuw jasje gestoken. Vrouwelijke schoonheid in hoog edelmetaal wordt daarmee extra benadrukt. Dat maakte haar tot winnares in de afgelopen Silver Challenge. De tiara ‘Fete de la Rose’ deed jury en publiek smelten.

“Ik heb bewust geen winkelpand omdat ik zoveel mogelijk tijd wil besteden aan ontwerpen en maken van sieraden”, vertelt Femke toen we haar opzochten in haar werkplaats in Schoonhoven Oost. Enige jaren geleden is ze haar eigen bedrijf gestart en opereert succesvol met haar ‘Fem Collection‘. Daarnaast geeft ze anderhalve dag per week les op de Vakschool waar ze zelf in 2010 is afgestudeerd.

Uniek
Naast het werken met edelmetalen is Femke gespecialiseerd in edelstenen. “Ik heb mijn ‘Feeg’ diploma, dat staat voor Federation of European Education in Gemmology. Je ben dan bevoegd om edelstenen te certificeren. Je kunt eigenschappen herkennen waarbij je ook echt van nep kan onderscheiden.” Haar klanten, veelal galeries, bevinden zich door heel Nederland. “Ook ben ik regelmatig bezig met uitbreiding van mijn eigen collectie, waarmee ik vrij uniek ben.”

Het winnende ontwerp Fete de la Rose

Prijs
Tijdens de afgelopen Nationale Zilverdag is Femke aan het einde van de dag uitgeroepen tot winnares van de Silver Challenge. “Ik heb al een keer eerder meegedaan met zilveren usb-sticks. Toen werd ik vierde. Ditmaal heb ik gekozen om een tiara te maken, opgebouwd uit een frivolité patroon. Blijkbaar sprak het publiek dit aan.” De prijs is een geldbedrag van tweehonderd euro en een overnachting bij Hotel Restaurant Belvedère. “Maar het allerleukste is dat mijn ontwerp in alle reclame-uitingen en foldermateriaal van de volgende Zilverdag wordt gebruikt”, glimlacht Toele.

Of ze volgend jaar weer meedoet aan de Challenge moet de vakvrouw even nadenken. “Het zal moeilijk zijn om het weer te overtreffen maar wie weet.”

Het gehele gesprek met Femke Toele is komende zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur te beluisteren op de radio bij RTV Krimpenerwaard.

Dit bericht is 1690 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief