Archieven

Dit bericht is 1295 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Na de opleiding op je stageplaats een eigen bedrijf beginnen. Anoek Huismans ‘Goudsmederij Fijn’ is de samenwerking aangegaan met ‘Edelsmederij Hemels Goud’ van Mariëtta van Bokhoven. Twee verschillende stijlen in het knusse atelier aan de Varkensmarkt.

Al jaren heeft Mariëtta (54) een lijntje met de Vakschool. Ze biedt leerlingen een stageplaats om de kneepjes van het vak te leren. Haar enthousiasme voor het ambacht blijft niet onopgemerkt. “Het is een geweldig beroep”, geeft ze aan. “We moeten altijd na blijven denken over de toekomst. Daar hebben we jonge mensen voor nodig.”

Als lid van de examencommissie op de Vakschool vervult ze verschillende taken. “Denk aan het naleven van rechten en plichten en het beoordelen en afnemen van examens. Heel leuk om te doen en je bent daarmee dicht op de leerlingen.”

Nacht van het Zilver
Een van die leerlingen was de Lopikse Anoek Huisman (23). Op de VWO een rustige scholiere die vooral uitblonk in talen en beeldende vorming. Daarna volgde ze een opleiding algemene cultuurwetenschappen aan de universiteit van Nijmegen. “Na een jaar ben ik overgestapt naar de Vakschool”, legt Anoek uit. “Via de Nacht van het Zilver maakte ik kennis met het vak. Ik fietste iedere dag langs de Vakschool, maar wist nooit precies wat ze daar deden. Nadat ik een workshop had gevolgd was ik om.”

Ze houdt van het technisch aspect, iets moois maken wat ook blijvend is. En niet onbelangrijk is het emotionele aspect wat een sieraad kan betekenen. “Al deze dingen bij elkaar maakt mijn liefde voor het vak”, glimlacht ze.

Impact
Vanaf het begin heeft Anoek zichzelf als doel gesteld om een eigen bedrijf te beginnen. Haar stage bij Hemels Goud maakte de drang steeds groter. “Superleuk dat dit een klein winkeltje is, precies zo ik het zelf ook zou willen. Direct klikte het tussen ons beide. Ik heb hier klantgesprekken geleerd en veel over techniek”, complimenteert de stagiaire haar meesteres.

Tijdens haar stageperiode is in mei 2020 ingebroken in het pand. Dit heeft voor beide vrouwen grote impact gehad. “We gingen allebei door dit moeilijke proces. Het heeft de band tussen ons enorm versterkt.” Direct na afronding van de opleiding heeft ze haar eigen bedrijf ‘Goudsmederij Fijn’ opgericht.

Stijl
De stage heeft nu een blijvend karakter gekregen. Samen met Mariëtta deelt ze haar passie en presenteert  haar eigen stijl. Zo geeft ze een eigen, waardevolle aanvulling op de bestaande lijn van Hemels Goud. “Je komt in twee winkels tegelijk in hetzelfde pand”, licht Mariëtta toe. “Maar tegelijkertijd geeft het één gevoel.” Uiteindelijk is het de wens van Anoek om een eigen winkel/ atelier te runnen. Deze samenwerking is een fantastische start om daar naar toe te groeien.

Anoek en Mariëtta waren afgelopen zaterdagmiddag tussen 13.00 en 14.00 uur te gast op de radio. Het gesprek is terug te beluisteren via uitzending gemist.

Dit bericht is 1295 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief