Archieven

Dit bericht is 3588 keer gelezen

REGIO – In de regio Hollands Midden zijn afgelopen week 4014 coronatesten afgenomen. Daarbij zijn in totaal 163 personen positief getest op het virus, dat is 4,1 procent. Een flinke stijging ten opzichte van vorige week, toen het percentage 1,3 procent bedroeg. Er is een nieuwe cluster ontstaan in Gouda. Er zijn in totaal vijf clusters in de regio. De eerder gemelde clusters waarbij het onderzoek nog loopt zijn: Gouda, Hillegom, Lekkerkerk en Teylingen.

De GGD Hollands Midden heeft afgelopen vrijdag een waarschuwing afgegeven voor de Gouda en omliggende dorpen. In totaal zijn meer dan de helft van de besmettingen in de regio afkomstig uit Gouda. Dit komt omdat mensen geen 1,5 meter afstand hebben gehouden in de familiaire sfeer. Uit bron- en contactonderzoek blijkt bovendien dat mensen regelmatig te lang doorlopen met klachten, voordat zij zich laten testen.

Bij een positieve besmetting belt de GGD de nauwe contacten na. Omdat besmette personen steeds meer nauwe sociale contacten hebben, moet het team soms tientallen mensen bellen die op hun beurt ook weer tientallen andere contacten hebben gehad. Door deze toename van het aantal contacten, kost een bron- en contactonderzoek veel meer tijd dan voorheen. Net als bij andere GGD’en in Nederland loopt ook de GGD Hollands Midden tegen haar grenzen aan.

Om het bron- en contactonderzoek toch zo goed mogelijk uit te voeren, kiest de GGD Hollands Midden er in sommige gevallen voor om een ‘lightversie’ van het bron- en contactonderzoek uit te voeren. Dit betekent dat de GGD besmette personen vraagt zelf hun contacten na te bellen met adviezen over de leefregels en de oproep zich bij klachten te laten testen.

Om de toenemende druk aan te kunnen, is de GGD actief bezig met het werven en opleiden van nieuwe medewerkers voor het bron- en contactonderzoek. “Gelukkig zijn er al veel aanmeldingen binnengekomen”, meldt de GGD. “Maar het opleiden en inwerken van nieuw personeel kost nou eenmaal tijd. Daarom verwachten we dat de krapte bij het bron- en contactonderzoek enige tijd aanhoudt. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe goed mensen zich aan de maatregelen houden.”

Kijk voor de de coronacijfers per gemeente op www.eengezonderhollandsmidden.nl.

Dit bericht is 3588 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief