Archieven

Dit bericht is 1972 keer gelezen

CAPELLE/KRIMPENERWAARD – Restaurant Fuiks Eten en Drinken in Capelle aan den IJssel draagt haar steentje bij in de bestrijding van de rivierkreeft in de Krimpenerwaard. Chef-kok Gaston Scholte maakt er de smakelijkste gerechten van. “De zachte en zoete smaak is fantastisch, maar het pellen is een monnikenwerk.”

De problemen die rivierkreeften veroorzaken worden steeds groter. De beestjes boren zich in oevers en eten praktisch alle planten en dieren die ze tegenkomen. Inmiddels zijn ze door heel Nederland te vinden, waaronder in de Krimpenerwaard. Elke kreeft krijgt gemiddeld 800 nakomelingen en die worden maximaal 20 centimeter groot.

Chef-Kok Gaston Scholte van Fuiks Eten en Drinken krijgt geregeld een lading verse rivierkreeften uit de Krimpenerwaard binnen. Scholte: “Vanuit de Krimpenerwaard levert de visser de kreeften direct af bij de keuken van ons restaurant in Capelle aan den IJssel. Verser kan haast niet. Rivierkreeften zijn voor veel mensen nog onbekend terrein. Veel mensen weten zelfs niet dat ze zoveel voorkomen in Nederland. Zonde, want het heeft een hele mooie zacht-zoete smaak die goed te vergelijken is met de smaak van normale kreeft. Ze geven alleen een iets ander mondgevoel omdat ze kleiner zijn. Dat maakt de rivierkreeften weer meer geschikt voor bepaalde gerechten.”

Scholte verwerkt de rivierkreeften in verschillende gerechten: “We hebben er wel eens bitterballen van gemaakt en al jaren staat de bisque bij ons op de kaart. Hierin verwerken we de hele kreeft met schaal en al. Voor de rivierkreeft-cake, een soort crabcake, moeten we de kreeften pellen. Dat is echt een monnikenwerk en vooral daarom is rivierkreeft nog niet heel populair bij restaurants. Aan de smaak ligt het niet. De truc is alleen om de kreeften zo kort te koken dat ze smeuïg en mals blijven, maar lang genoeg te koken zodat ze te pellen zijn. Door rivierkreeft te gebruiken maken we niet alleen lekkere gerechten van lokale ingrediënten, we dragen ook bij aan de bestrijding van een plaag. Voor ons dus een logische keuze om rivierkreeft op de kaart te zetten. ”

De gehele maand september presenteert Fuiks wisselende gerechten met rivierkreeft.

Dit bericht is 1972 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief