Archieven

Dit bericht is 1182 keer gelezen

GOUDERAK – In september 1921 werd in Gouderak muziekvereniging Caecilia opgericht. Bijna een eeuw lang verzorgden de leden van de harmonie en het fanfarekorps de muzikale omlijsting bij feestelijke gelegenheden in het dorp, bij herdenkingen en gaven zij regelmatig concerten in de openlucht of in het bij die gelegenheden altijd drukbezochte Dorpshuis. Een Koninginnedag of Sinterklaasintocht zonder Caecilia was ondenkbaar.

Terugkijkend op die lange geschiedenis lag het voor de hand dat de voorbereidingen voor een spetterend eeuwfeest inmiddels zouden zijn begonnen. Een jubileumconcert instuderen vraagt immers veel tijd. Maar het liep anders. Muziekvereniging Caecilia haalt de honderd jaar niet.

In de afgelopen jaren liep de belangstelling om samen met dorpsgenoten te musiceren sterk terug. Telde de vereniging in haar hoogtijdagen meer dan zeventig leden, daar zijn er nu nog maar een kleine twintig van over. Te weinig om een concert te kunnen geven. Eerdere pogingen om Caecilia weer op de plaatselijke kaart te zetten strandden. Samen muziek maken is lang zo populair niet meer als vroeger.

Gebrek aan bestuurders
Daar kwam nog eens bij dat van de overgebleven 24 leden, waaronder acht kinderen die muzieklessen volgden, ook nog eens bijna niemand een bestuursfunctie wilde vervullen. Volgens de statuten zou het bestuur uit vijf leden moeten bestaan, maar dat waren er de laatste jaren nog maar twee. Margreet Bennink en Lucy van den Berg trokken de kar enkele jaren samen, maar toen niemand bereid of in staat bleek het bestuur te komen versterken besloten ze de stekker er uit te trekken. Tijdens de ledenvergadering in september 2020, precies 99 jaar na de oprichting, besloten de aanwezigen muziekvereniging Caecilia op te heffen.

Een aantal leden die wel door wilden en de leerlingen sloten zich aan bij de eveneens honderd jaar bestaande muziekvereniging KNDA aan de overkant in Moordrecht. Zo kunnen zij hun hobby toch blijven uitoefenen.

Geen afscheidsconcert
Tijdens de vergadering waarin tot opheffing werd besloten viel nog een besluit. “We organiseren voor het doek definitief valt nog één afscheidsconcert waarin we afscheid nemen van onze sponsoren en trouwe fans.” Maar helaas, ook dat kwam er niet meer van. Corona gooide roet in het eten en zo verdween muziekvereniging Caecilia met stille trom uit het openbare leven in Gouderak.

Dit bericht is 1182 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief