Archieven

Dit bericht is 1963 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Het was even improviseren voor locoburgemeester Lavinja Sleeuwenhoek en haar team, maar het werd toch een leuk feestje in de raadzaal in het gemeentekantoor in Lekkerkerk. Daar waren de leerlingen van groep 7 van de Koningin Wilhelminaschool uit Ouderkerk aan den IJssel te gast ter afsluiting van het project Democracity waarbij leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen op speelse wijze hebben kennisgemaakt met het functioneren van onze democratie.

“Vandaag sluiten we af met het hijsen van de kindervlag die bij officiële gelegenheden in onze gemeente zal wapperen naast de door grote mensen ontworpen gemeentevlag, vertelde Sleeuwenhoek. Zes jaar na de vorming van de gemeente Krimpenerwaard is het wel tijd dat we een eigen gemeentevlag krijgen vond het gemeentebestuur. Daar hoort ook een kindervlag bij.

Lekker wapperen
Dat juist de Ouderkerkse kinderen waren uitgenodigd was niet helemaal toevallig. Onder hen hun klasgenootje Hannah van Vianen (10 jaar) die volgens de jury het mooiste ontwerp voor de nieuwe vlag had gemaakt. Zij ontving een ingelijst papieren exemplaar van haar eigen vlag en voor alle kinderen was er een kleinere versie waar ze lekker mee konden wapperen.

Hannah was één van de 131 kinderen uit de hele Krimpenerwaard die gevolg hadden gegeven aan de oproep van de gemeente om een kindervlag te ontwerpen. De jury had de grootste moeite een winnaar of winnares aan te wijzen, want ze vonden de één nog mooier dan de ander. Unaniem kwamen de Goudse kinderburgemeester Ruben Mourik, kunstschilder Corry Kooy en commissielid Erik van der Does de Bye tot de conclusie dat die van Hannah er uit sprong.

“Een vlag moet van grote afstand herkenbaar zijn”, lichtte Corry toe. “Door de brede banen, de felle kleuren en de grote letters voldoet deze aan die eis.” Erik voegde er aan toe dat een vlag symbool moet staan voor de samenleving waar hij aan toebehoort. Hannah omschreef haar ontwerp als de weilanden met de mooie blauwe sloten ertussen. Het geel in de vlag kun je zien als een kaas, die door de vele boeren in de Krimpenerwaard wordt gemaakt of als de opgaande zon in de mooie polder. “Symboliek die past bij onze gemeente”, aldus Erik. De Goudse kinderburgemeester Ruben kon daar niets aan toevoegen. Hij had geen vrij van zijn school gekregen om de bijeenkomst te kunnen bijwonen.

Geen vlag
Het samenzijn in Lekkerkerk zou worden afgesloten met het hijsen van de kindervlag van de gemeente Krimpenerwaard door de winnares en de locoburgemeester. Zou, want daar was even iets misgegaan. De vlag was er niet en nergens te vinden. De leverancier zegt hem te hebben verzonden en de pakjesbezorger zegt hem te hebben afgeleverd, maar in het hele gemeentekantoor was geen pakketje met vlaggen te vinden. Noodgedwongen hebben Hannah en Lavinja toen de Nederlandse vlag gehesen. Niet helemaal de bedoeling, maar net zo feestelijk vonden de aanwezigen. “Zodra de vlaggen er zijn kom ik er persoonlijk één bij jullie op school brengen”, beloofde de locoburgemeester tot slot. Daar had iedereen vrede mee.

Dit bericht is 1963 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief