Archieven

Dit bericht is 733 keer gelezen

geitenKRIMPENERWAARD – Geitenfokvereniging BAS (Bergambacht-Ammerstol-Schoonhoven) houdt na ruim tachtig jaar op te bestaan. Eén van de redenen is een tekort aan bestuursleden, zo vertelde voorzitter Arie Spruit vrijdagmiddag in de Infoshow van RTV Krimpenerwaard.
“We hadden kortgeleden de jaarvergadering, waarbij twee leden aftredend waren. Een ander stopte er om gezondheidsredenen mee. En we hadden al een bestuurslid minder, dus zo bleef er nog maar één over. Onder de leden is geen animo om in het bestuur te komen. Zelf vind ik het als voorzitter mooi geweest, ben vorige week 74 geworden en wil het niet blijven doen tot aan m’n dood.”
De verenging telt volgens Spruit genoeg leden, maar de meesten van hen hebben zelf geen geiten meer. “We zijn van oorsprong een stamboekvereniging, maar we teren meer op dwerggeiten als op stamboekgeiten. Als we een keuring in Bergambacht hadden, was het overgrote deel van de dieren afkomstig van bestuursleden. De concurrentie was weg.”
Grootste ‘bottleneck’ is volgens Spruit de overheid, die hoge eisen stelt het inenten van geiten tegen Q-koorts en andere dierenziektes. “Het is bijna niet meer op te brengen voor de mensen. Als vereniging proberen we dat nog zo goedkoop mogelijk te doen.”
Armoede
De vereniging werd in 1935 opgericht door een vijftal geitenhouders. Zij werden de bestuursleden van het eerste uur en woonden allen in de gemeente Bergambacht, op een steenworp afstand van elkaar. Er heerste grote armoede in Nederland. De geit werd gezien als een zeer economisch dier, het stelde weinig eisen aan voeding – het dier at keukenafval en gras-, gaf melk en na verloop van tijd werd het geslacht voor het vlees. De bijnaam ‘koe van de armen’ spreekt voor zich.
Het doel van de vereniging was (en is nog steeds) het bevorderen van het houden en fokken van geiten en bokken in het algemeen en melkgeiten in het bijzonder.
In de glorietijd van de vereniging waren er echt nog mensen die geiten molken, weet Spruit. “Dat is al jaren voorbij. Die mensen zijn inmiddels overleden en er komen geen nieuwe voor terug. Dat gaat nou eenmaal zo.”
Spruit vindt het jammer dat de vereniging op houdt te bestaan. “Leden kunnen zich eventueel aansluiten bij een andere vereniging. Het kortst bij is die in Lopik. Ik blijf voorlopig nog wel bokken houden. Dus iemand die met geiten fokt, kan nog langskomen. Want als je de geiten niet meer laat dekken, sterft het helemaal uit.”

Dit bericht is 733 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief