Archieven

Dit bericht is 2255 keer gelezen

HAASTRECHT – Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht opent de eerste zondag van februari tussen 13.00 en 16.00 uur zijn deuren. Aanleiding is de test van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden om, ruim vijf jaar na de eerste keer, opnieuw de polder Hooge Boezem naast de Boezemmolen als piekwaterbergingsgebied te testen.

Binnen een tijdsperiode van 48 uur wordt vanaf maandagmiddag 3 februari gecontroleerd 78.000 kubieke meter water ingelaten. Om dit mogelijk te maken, pompen vrijwillige molenaars van deze molen aan de Vlist vanaf zaterdag 1 februari al water in de berging en wordt naast het gemaal daarvoor vanuit de Hollandsche IJssel al meer water naar de Vlist ingelaten.

Voor het Gemaal is er een extra aanleiding om deze zondag in het winterseizoen open te gaan. Het sluit hiermee namelijk ook aan op de campagne #hohohoogwater van de waterschappen in Nederland, die van 25 januari tot en met 4 februari plaatsvindt. In 1995 was er voor het laatst op grote schaal hoogwater in Nederland.

In de expositie ‘Dijken, onze veiligheid’ zien bezoekers hier van alles over. De rondleiders vertellen daarbij ook over de vele dijkversterkingswerken die de afgelopen jaren aan de Lek en de Hollandsche IJssel zijn uitgevoerd en nog uitgevoerd gaan worden.

Ook is het komend weekend 67 jaar ná de watersnoodramp van 1953. Een exemplaar van de Telegraaf, die hierover berichtte, wordt getoond en enkele vrijwilligers vertellen op 2 februari uit eigen ervaring hoe zij als jonge jongens deze ramp in de Krimpenerwaard beleefd hebben. Omdat het gemaal dit jaar haar 25-jarig bestaan als museum viert, is de toegang gratis.

Dit bericht is 2255 keer gelezen

Deel dit:
Gepland Agenda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief