Archieven

Dit bericht is 2354 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – De gemeente Krimpen aan den IJssel heeft niet genoeg grip op de uitvoering van het project de Grote Kruising. Dat is een van de conclusies die de Rekenkamer Krimpen aan den IJssel trekt in zijn rapport ‘Ongefundeerd aan de slag’. 

De Grote Kruising is aan het verzakken als gevolg van een verouderde en verzwakte fundering. De gemeente Krimpen aan den IJssel is daarom het infrastructurele project De Grote Kruising gestart: vernieuwen van de fundering van de kruising en verbeteren van de doorstroming van het verkeer.

In 2018 zijn de werkzaamheden gestart. De gehele operatie moet in 2022 afgerond zijn. De totale investering is begroot op bijna 33 miljoen euro. De gemeente rekent op bijdragen vanuit onder meer de provincie Zuid-Holland. 

Uitvoeren van een dergelijk ingewikkeld en kostbaar project vraagt om passende besluitvorming en project- en risicomanagement, is de rekenkamer van mening.  Hier schort het aan. Zo is de gemeente, vanwege de haast die volgens haar was geboden met het oog op calamiteiten, begonnen met de uitvoering van het project voordat er een uitgewerkt plan was. “De raad heeft, door hier al een deel van het budget voor toe te kennen, goedkeuring gegeven aan een project zonder dat helemaal duidelijk was wat precies de inhoud was, hoeveel het moest gaan kosten en hoe het gefinancierd ging worden.”

De financiering van het project is op dit moment nog steeds niet definitief geregeld. De rekenkamer stelt dat de gemeente hiermee tegen de eigen regels heeft gehandeld. “Die stellen dat pas tot realisatie van een project overgegaan mag worden als de financiering rond is. Als de bijdrage van andere overheden tegenvalt kan het zijn dat projectonderdelen, zoals bepaalde fietsroutes, afvallen of dat het project tot extra kosten voor de gemeente leidt.”

De raad moet nog een besluit nemen over het grootste deel van het benodigde krediet voor de uitvoering van het project. De rekenkamer beveelt aan dit budget pas toe te kennen als er een compleet projectplan beschikbaar is en als verbetering zijn aangebracht in de verantwoording van het project. 

Het college onderschrijft de conclusies grotendeels en neemt de meeste aanbevelingen over. 

Dit bericht is 2354 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief