Archieven

Dit bericht is 2549 keer gelezen

KRIMPENERWAARD- De brandweer in Bergambacht, Gouderak, Haastrecht, Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk, Ouderkerk aan den IJssel, Schoonhoven en Stolwijk zoekt nieuwe collega’s. De verschillende ploegen roepen mensen op die graag iets doen voor de maatschappij zich aan te melden.

Om de omgeving, steden en dorpen van betrokken hulpverleners te blijven voorzien, zijn er altijd mensen nodig die naast hun dagelijkse werk brandweer worden. Naast een hecht team, kennis en vaardigheden, ontvangen brandweermensen een vaste jaarvergoeding en specifieke uurvergoedingen voor uitrukken, oefenen en opleidingen.

Brandweerlieden weten nooit wanneer ze worden opgeroepen, dat maakt het werk spannend en uitdagend. Het werk brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee, zo is het belangrijk dat brandweermannen en -vrouwen echte teamspelers zijn. Samenwerken staat daarbij hoog in het vaandel. Brandweerlieden betekenen iets voor de maatschappij, de omgeving en het dorp waar ze wonen of waar ze werken. Een goede conditie en gezondheid en minimaal een vmbo werk- en denkniveau zijn een aantal vereisten.

Van dieren in nood tot een reanimatie
Naast het blussen van branden doet de brandweer meer. Denk aan het bevrijden van slachtoffers bij verkeers- en waterongevallen, het bestrijden van ongevallen met gevaarlijke stoffen, reddingen op hoogte of het redden van dieren in nood.

Tekst gaat verder onder foto

De brandweer is een 24-uurs bedrijf. Dat betekent dat er ’s nachts en ‘s avonds, maar ook overdag mensen nodig zijn. “Als de pieper gaat weet je nooit wat je te wachten staat. Elke keer is anders. Daarom zoeken we mensen die dat aankunnen”, aldus Jörgen Lucas, woordvoerder van Veiligheidsregio Hollands Midden.

Opleiding naast huidig werk tot volwaardig brandweer
Naast de aanstellingskeuring doorlopen nieuwe brandweermensen de opleiding tot volwaardig brandweerman of -vrouw. De opleiding vindt plaats tijdens avonduren (twee jaar) of overdag (één jaar) met als eindresultaat het diploma Manschap.

Bovendien hebben ze automatisch alle papieren om bedrijfshulpverlener (bhv’er) op de werkvloer van hun reguliere baan te zijn. Dat is voor een werkgever dus ook aantrekkelijk. Lucas licht toe: “Wat mensen vaak niet weten is dat het ook mogelijk is om jezelf aan te melden in het dorp waar je werkt voor dagdiensten. Overdag is het lastig om voldoende brandweermensen te vinden die de paraatheid op peil houden.”

Maikel Littel is brandweer bij kazerne Ouderkerk aan den IJssel
Sinds 2009 is Maikel Littel naast zijn dagelijkse werk ook brandweer bij de kazerne in Ouderkerk aan den IJssel. Hij draagt graag zijn steentje bij aan de maatschappij. “Het vak is mij met de paplepel ingegoten, want mijn vader was ook brandweer”, vertelt Maikel enthousiast. “Op mijn twaalfde heb ik me aangemeld bij de Jeugdbrandweer en op mijn achttiende ben ik begonnen aan mijn opleiding tot vrijwillig manschap.” Maar hij ziet ook dat collega’s op een latere leeftijd zich aanmelden.

“Soms kan het brandweervak heftig zijn. Ik ben een keer gealarmeerd om mijn eigen oma te reanimeren.” Ook de onderlinge verbondenheid op de kazerne vindt hij mooi. “We zijn er echt voor elkaar en delen lief en leed. Sommige collega’s zijn vrienden geworden”, aldus Maikel.

Ga naar de website Word Brandweer voor meer informatie en leg contact met de kazerne in de eigen woonplaats of in de buurt van het werk. 

Dit bericht is 2549 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief