Archieven

Dit bericht is 2336 keer gelezen

SCHOONHOVEN – In het Schoonhovens Zilvermuseum is een bijzonder object te zien. Het betreft een zilveren ciborium, ook wel troonhemel of expositietroon genoemd. Het is in 1897 vervaardigd in het atelier van Camille Esser. Zilversmid Huub Rogier (foto) werkte maar liefst drie jaar aan restauratie.

De firma Esser was gevestigd in het Limburgse Weert en was een belangrijke producent van religieuze voorwerpen. Het kunstwerk is bijzonder door de historische betekenis, het weelderig gebruik van ornamenten, maar ook het formaat. Het ciborium is namelijk ruim twee meter meter hoog.

Verborgen op Haastrechtse zolder
Markant is de geschiedenis van het kunstwerk. Het heeft de oorlog overleefd door de opslag op een zolder in Haastrecht en is waarschijnlijk daarom niet geroofd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook is om onbekende redenen jarenlang gedacht dat het van messing was en slechts verzilverd. Binnen in het ciborium staat normaliter een nog veel ouder Mariabeeld. Na de oorlog stonden troonhemel en beeld in de gesloopte St. Jozefkerk in Gouda. De laatste jaren stond het in de Onze Lieve Vrouwe Hemelvaartkerk in Gouda.

De eigenaar is Stichting Broederschap Gouda-Kevelaer. Kevelaer ligt in Duitsland net over de grens bij Nijmegen. De verering van een afbeelding van de Maagd Maria ontstond daar in 1642. Indertijd richtte de marskramer Hendrick Busman, na in een aantal verschijningen hiertoe opdracht te hebben gekregen, een kleine kapel op met daarin een afbeelding van de Maagd Maria. Aan dit genadebeeld, ook wel troosteres der bedroefden genoemd werden al snel enkele door de kerk erkende wonderbaarlijke genezingen toegeschreven. Sindsdien is de bedevaart een jaarlijks terugkerende gebeurtenis.

Deelname aan de bedevaart vanuit Gouda gebeurde al in 1754. Waarschijnlijk werd vanaf 1897 het zilveren ciborium samen met het Mariabeeld door de Goudse broederschap plechtig meegedragen in de processie. In die tijd ging de reis van de bedevaartgangers met het ciborium en Mariabeeld vanuit Gouda nog per trein naar Rotterdam, dan per boot naar Nijmegen en vandaar met karren en lopend naar Kevelaer. Het is niet verwonderlijk dat door die moeilijke reis onderdelen kapot gingen. Het laatste jaar dat vanuit Gouda een bedevaart werd georganiseerd is alleen het Mariabeeld gedragen.

Restauratie
Afgelopen drie jaar is er in stilte in het atelier van Artis Causa door zilversmid Huub Rogier gewerkt aan de restauratie van het kunstwerk. Aanvankelijk werd gedacht dat het werk een half jaar zou duren, echter kwam gedurende de demontage het ene na het andere probleem boven water en bleek het werk veel omvangrijker. Uiteindelijk is er niet drie jaar aan een stuk gewerkt maar lag het nu en dan stil voor overleg en onderzoek. Problemen met de niet te traceren soorten schroefdraad, vervormingen, vermissingen van onderdelen, verguldlagen en het behouden van de authenticiteit van het kunstwerk werden rustig één voor één opgelost.

Het resultaat van al dit werk is nu enige tijd te zien in het Schoonhovens Zilvermuseum. Op enkele momenten zal Huub Rogier aanwezig zijn om tekst en uitleg te geven als daar behoefte aan is.

Dit bericht is 2336 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief