Archieven

Dit bericht is 3980 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Afgelopen dinsdagavond werd in het Historisch Ontmoetingspunt een inspirerende avond gehouden over de HASCO verffabriek. Velen herinneren zich nog de fabriekspijp die van verre te zien was en beeldbepalend voor de Zilverstad. In 2002 verhuisde de onderneming naar Tiel om vervolgens twee jaar later failliet te gaan.

“Het was voor de fabriek niet mogelijk om het hoofd te bieden aan grote spelers zoals Sikkens”, vertelt Leen Ouweneel na afloop van de presentatie. Samen met oud HASCO medewerkster Truus Jansen verzorgde hij een druk bezochte avond in de bibliotheek. “Om mee te kunnen gaan in de continue gevraagde kwaliteitsverbetering en modernisering moesten nieuwe investeringen gedaan worden. Dit is niet gelukt en daarmee viel in 2004 het doek.” 

Belangrijk
HASCO staat voor Herman Anthony Schreuder en Compagnon. De heer Schreuder startte met zijn onderneming in 1886. Hij was een belangrijk persoon, die op politiek en maatschappelijk gebied veel betekent heeft. Behalve wethouder is hij voorzitter van de Unie van verffabrikanten geweest. Daarnaast was de directeur jarenlang voorzitter van de Goudse Kamer van Koophandel. In april 1940 is hij overleden en hebben twee zoons de zaak overgenomen. De derde generatie, die de fabriek geleid hebben tot aan de verhuizing en overname, waren twee neven. De H.A. Schreuderstraat in Schoonhoven Noord is vernoemd naar de oprichter.

Glans en kleur
Het tweede gedeelte van de presentatie werd verzorgd door Truus Jansen. Maar liefst 45 jaar is zij in dienst geweest als medewerkster Laborant. “Ik zat in de vierde klas van de Mulo. Meneer Schreuder kwam in de klas vragen of mensen interesse hadden om op de fabriek te komen werken. Aangezien ik geen idee had wat ik wilde gaan doen heb ik ja gezegd om vervolgens nooit meer weg te gaan”, maakt Truus duidelijk na afloop van haar betoog. Zij had veel te maken met testen en kleurstellingen. “Natte verf is anders van kleur dan dat ze opgedroogd is. Op het laboratorium werd er veel getest met betrekking tot drogen, hechtheid, slagvastheid, glansbehoud en gebruik van grondstoffen. Wij zochten altijd naar de ideale samenstelling van pigment, bindmiddel, verdunning en oplosmiddel.”

Verbeterd
In de jaren is er veel veranderd om medewerkers zo min mogelijk in aanraking te laten komen met dampen van allerlei chemische middelen. Deze werden gebruikt om de verf te maken. “Toen dachten we daar niet bij na. Later is veel verbeterd om mensen daarvoor te beschermen. Achteraf vraag je je af hoe het mogelijk is dat we zo toentertijd werkten”, aldus de oud laboratorium medewerkster. Op de vraag wat haar mooiste tijd is geweest bij de HASCO hoeft Truus niet lang na te denken. “Toen ik begon eind jaren vijftig was het de leukste tijd. Toen kon er ook van alles. Later is dat allemaal veel zakelijker geworden.”

De presentatie over de HASCO verffabriek was een initiatief van de Historische Vereniging, Bibliotheek en Streekarchief Midden Holland. Foto’s zijn beschikbaar gesteld door Leen Ouweneel en Jeroen Patijn waarvoor dank.

Truus Jansen en Leen Ouweneel waren deze zaterdag te gast in de radio-uitzending tussen 12.00 en 13.00 uur. Het gesprek is terug te luisteren via utzending gemist.

 

Dit bericht is 3980 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief