Archieven

Dit bericht is 1537 keer gelezen

LEKKERKERK  – In Amicitia in Lekkerkerk werd afgelopen dinsdag door de drie gezamenlijke welzijnsorganisaties in de Krimpenerwaard – Stichting Won, SWOS en SWOK-Midden – een bijeenkomst gehouden voor mantelzorgers in de Krimpenerwaard, financieel ondersteund door de gemeente Krimpenerwaard.

Niet alleen mantelzorgers, maar ook mensen die werkzaam zijn in de zorg waren uitgenodigd en aanwezig.

De avond werd geopend door wethouder Lavinja Sleeuwenhoek die blij was dat zoveel mensen aanwezig waren, want “Waar zouden we zijn zonder mantelzorgers?”, vroeg ze zich af.  Zij wilde namens de gemeente haar waardering hiervoor uitspreken.

Voor alle geregistreerde mantelzorgers was er een presentje in de vorm van een cadeaubon van honderd euro te besteden bij bedrijven in de Krimpenerwaard. Toch miste ze nog wel mantelzorgers en riep ze ze op om zich aan te melden bij de welzijnsstichtingen. “Zij kunnen veel voor deze mensen betekenen, vragen beantwoorden, helpen met het vinden van oplossingen zodat mantelzorgers niet het gevoel hebben er alleen voor te staan.”

Als speciale gast voor deze avond was Hugo Borst uitgenodigd. Hij kwam, doordat zijn moeder ging dementeren en in een verzorgingstehuis werd opgenomen, er achter dat aan de verzorging van dementerende mensen soms nog veel mankeerde. Borst trok samen met Carin Gaemers ten strijde en publiceerde het manifest ‘Scherp op ouderenzorg’.

In 2015 schreef hij zijne eerste boek ‘Ma’, waarin hij zijn ervaringen deelt. Gevolgd door ‘Ach, Moedertje’. Op deze avond gaf hij een preview van zijn nieuwe boek dat hij aan het schrijven is, waarin hij de laatste weken voor het overlijden van zijn moeder beschrijft. Het waren ontroerende, boeiende, voor velen herkenbare verhalen, maar er werd ook gelachen om de anekdotes tussendoor.

In de pauze was er gelegenheid om de boeken van Hugo Borst te laten signeren.

Eveneens stonden in Amicitia een aantal stands waar informatie werd gegeven over zorg en aanverwante zaken. Zoals Saar die aanvullende thuiszorg verzorgt, Alzheimer Nederland, Zorgpartners Midden-Holland, de Vierstroom, Ontdek de Krimpenerwaard, Ontmoetingscentrum Zilverheim, Vierstroom thuiszorg en Zorgkabinet.

De stands werden druk bezocht door de bezoekers, informatie werd er ingewonnen en ervaring uitgewisseld.

Na de pauze nam Hugo Borst ruim de tijd om de vaak persoonlijke vragen uit de zaal te beantwoorden. Onderwerp van veel vragen was euthanasie voor mensen met dementie. Een moeilijk onderwerp dat zoveel kanten heeft die deze avond ook aan bod kwamen. Wanneer is iemand wilsonbekwaam, wat zijn de visies van de artsen? Spelen motieven van familie mee. Een complexe materie waar ook op deze avond vanzelfsprekend geen antwoord op kwam.

Het zette de aanwezigen wel aan om over de diverse onderwerpen met elkaar in gesprek te komen en er over na te denken.

De reacties na afloop van de bezoekers waren positief over deze informatieve en ook gezellige avond.

Tekst/foto’s: Anneke Meinema.

Dit bericht is 1537 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief