Archieven

Dit bericht is 712 keer gelezen

REGIO – In Krimpen aan de Lek en Noordwijkerhout staan voor het eerst in de regio Hollands Midden specialistische brandweerteams paraat om branden in rieten daken te blussen. Niet zonder uitzondering branden boerderijen of villa’s met rieten daken tot de grond toe af. Door een toename van huizen met een rieten dak, heeft Veiligheidsregio Hollands Midden besloten tot het opleiden van 28 brandweermensen met deze specialisatie.

De teams bieden ondersteuning aan de eerste eenheid die ter plaatse is bij de brand. Bij een alarmering rijden zowel Noordwijkerhout als Krimpen aan de Lek naar de incident locatie en worden ook allebei ingezet. De RKBB-teams zijn er niet om levens te redden. Hun toegevoegde waarde is schadebeperking, met dit specialisme kan nog een extra klap gegeven worden om het vuur alsnog uit te krijgen. Inzet bij de buurregio’s is mogelijk, maar dat gebeurd alleen als de betreffende regio hierom vraagt.

Een uitvoerige voorbereiding ging aan de oprichting vooraf. De RKBB-teams hebben een opleidingstraject van drie maanden doorlopen. Zij hebben zich bekwaamd in kennis over diverse dakconstructies en het brandverloop in rieten daken. Beide teams zijn opgeleid door de ‘rietenkapbrandweer’ van Utrecht, dat al jaren ervaring heeft met de speciale brandpreventietechniek en in de voorbije jaren naar regio Hollands Midden kwam bij een rieten dak brand.

Binnen maximaal drie kwartier komt het specialistische team bij de brand aan. Maar ze richten zich met de aanrijtijd op een kwartier à een half uur. Eenmaal aangekomen, bevestigt het team een valbeveiliging en een rek met zogenoemde rietstoeltjes op het dak. Het is een constructie die rietdekkers ook gebruiken. Zo kan de brandweer eroverheen lopen en het riet van het dak halen.

Dit bericht is 712 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief