Archieven

Dit bericht is 1480 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Schoonhoven heeft voor Open Monumentendag weer een gevarieerd programma.

Op de Dam staat een kraam van de Historische Vereniging Schoonhoven met boeken en uitgaven over de historie van de Zilverstad. De Archeologische Werkgroep laat haar bodemvondsten zien.

Tussen 10.00 en 12.00 uur is er in het Springerpark een openbare repetitie van het toneelstuk De Kleine Kapitein dat Arto Post Laboro volgend voorjaar op de planken brengt.

Tussen 14.00 en 16.00 uur zijn er rondleidingen in het Stadhuis; van 11.00 tot 16.00 uur kan de toren van de Grote of Bartholomeus kerk beklommen worden en is de Oude Joodse synagoge open voor publiek.

Op de bovenetage van het Edelambachtshuis/Rikkoert aan de Haven is er een expositie van 1200 zilveren pronkstukken van de Zilverkunst. Geopend van 10.00 tot 17.00 uur. In de Grote of Bartholomeuskerk aan de Haven staan vrijwilligers klaar om de bezoekers het verhaal van dit kerkgebouw te vertellen en rondleidingen te verzorgen. Ook het interieur van de RK-kerk Sint Bartholomeus (Wal 63) kan bewonderd worden.

Tijdens de wandeling ‘Tour van Plezier’ gaan deelnemers gaan met twee gidsen langs monumentale plekken in de historische binnenstad. Na zo’n vijf kwartier eindigt de wandeling met een bezoek aan het Zilvermuseum. De start is om 11.00 uur vanaf de infostand van de historische vereniging op de Dam. Er is plaats voor maximaal twintig personen. De deelname is gratis. Aanmelden kan via openmonumentendag@historischeverenigingschoonhoven.nl

In de bibliotheek aan de Spoortstraat is een fototentoonstelling te zien over ‘Plekken van Plezier’ in de historie van Schoonhoven.

De herinnering aan Schoonhoven als vestingstad is zichtbaar aan de Veerpoort uit 1601. Tegenwoordig is er een expositie van ‘Meesters van de Zilverstad’. Dat zijn goud- en zilversmeden die in Schoonhoven zijn opgeleid. Tevens exposeert kunstschilder Ruud Verkerk. Hij is gespecialiseerd in het schilderen van stillevens.

Op de parkeerplaats achter het Cultuur Station aan de Spoorstraat is van 16.00 tot 22.00 uur het Speciaal Bier-festival met onder meer Stadsbrouwerij Argentum, muziek en optredens.

OOk is het mogelijk om een bezoek te brengen aan de oudste, nog in werking zijnde, zilversmidswerkplaatsen aan de Havenstraat. Zilversmid Marianne Klaarenbeek verzorgt daar workshops.

Het Zilvermusuem aan de Oude Haven heeft de tentoonstelling Dynasty Glinster en Glamour. Deze expositie vertelt het verhaal van de zilverfabrieken van de bekende families Van Kempen en Begeer.

Monumentale -niet opengestelde- gebouwen zijn de Watertoren aan de Lekdijk-west, het Stadskorenpakhuis aan de Koestraat, het Doelenhuis aan het Doelenplein, De Vestaalse Maagd aan de Lopikerstraat en Het Gouden Hoofd (Tol 9).

Om 20.00 uur geeft Jaap de Besten in de Hoeksteen een orgel concert of kunnen liefhebbers van kampvuurclassics meezingen bij het kampvuur sing-a-long aan de C.G. Roosweg 26.

Op zondag 15 september speelt van 15.00 tot 16.00 speelt het ensemble Camerata Capelle hobo- en fluitwerken van onder anderen Bach. Stichting Oude Hollandse Waterlinie biedt dit gratis concert aan in het Zilvermuseum.

Dit bericht is 1480 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief