Archieven

Dit bericht is 3169 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – De watercrassula, een woekerplant is een aantal weken geleden aangetroffen in de Krimpenerwaard. Het is een plant die hier van nature niet voorkomt en zo snel mogelijk moet worden verwijderd.

De Watercrassula is een snelgroeiende en invasieve water- en oeverplant. De plant is een ongewenste exoot, omdat hij andere planten op oevers en in het water overwoekert en verdringt. “Dit verstoort de ecologische balans”, laat Paula Korteweg van het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard weten.

‘Tast waterkwaliteit aan’
Het is een heldergroene vetplant met puntige blaadjes aan een ronde steel. De blaadjes hebben soms een korte stekelpunt (zie foto). “Een grote hoeveelheid watercrassula kan leiden tot weinig zuurstof in het water. Dat is niet goed voor de waterkwaliteit en ook niet voor de vissen bijvoorbeeld”, zegt Korteweg.

De woekerplant is aangetroffen in een deel van polder ’t Beijersche in Stolwijk (ten noordoosten van de Beijerscheweg). Dit natuurgebied wordt beheerd door Stichting het Zuid-Hollands Landschap. Korteweg: “Zij hebben afgelopen tijd met hulp van het hoogheemraadschap en provincie Zuid-Holland de watercrassulaplanten verwijderd.”

Bestrijden lastig
Watercrassula bestrijden is een lastige klus. Elk spoortje van de plant kan weer ontspruiten tot een nieuw plantje. Het isoleren, afgraven en afvoeren van de plant en plantenresten moet daarom zorgvuldig gebeuren door specialisten.

Het gebied wordt nu nauwlettend in de gaten gehouden. “Elke twee weken inspecteren we het gebied, zodat de plant geen kans krijgt opnieuw de kop op te steken. Om die reden worden komend voorjaar ook alle watergangen en oevers in de omgeving onderzocht”, legt Korteweg uit. Bij deze inspectie en de nacontrole werken het Zuid-Hollands Landschap en het hoogheemraadschap nauw samen.

Zie je de plant? Meld het!
Na het verwijderen van de watercrassulaplanten heeft het hoogheemraadschap in de omgeving informatiebordjes geplaatst. Het is belangrijk, dat mensen die het plantje ergens zien groeien dit direct melden bij het hoogheemraadschap.

Dit kan door de locatie telefonisch door te geven via tel: 010-4537200, of via het meldingsformulier van het hoogheemraadschap. “Dan kan er snel actie worden ondernomen. Door de bordjes komen voorbijgangers bovendien meer te weten over deze ‘plaagplant’.”

Foto: Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard

 

 

Dit bericht is 3169 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief