Archieven

Dit bericht is 10621 keer gelezen

Foto: Centrum van Dierenhulpverlening

OUDERKERK AAN DEN IJSSEL- Een bever 1.30 meter lang en wel veertig kilo zwaar. Het was een bijzondere vondst dinsdagmiddag in een talud in Ouderkerk aan den IJssel. “Mijn collega riep gelijk, deze is wel heel erg groot”, zegt Diou de Vos, bijrijder van Centrum van Dierenhulpverlening.

“We zijn wel vier of vijf keer gebeld over dat er een dode otter of bever zou liggen langs de dijk in Ouderkerk aan den IJssel. Vaak gaat het om een otter die wij ergens ophalen, dus daar gingen wij nu ook een beetje van uit”, vervolgt De Vos.

Uiteindelijk bleek het dus niet om een otter te gaan maar om een gigantische bever. Van kop tot staart gemeten wel 1.30 meter. Gemiddeld wordt een bever zo’n 70 tot 100 centimeter gemeten van kop tot romp. De gevonden vrouwtjesbever in Ouderkerk is dus van een bijzonder groot formaat.

Plastic zak te klein
Voor De Vos was het de eerste keer dat ze een bever vond. Haar collega heeft er wel al eens een gehaald. Maar zo groot als dit exemplaar is nog niet eerder voorgekomen. Het meenemen van de bever was een lastige klus. “Ik kwam daar aanlopen met een plastic zak. Daar doen we normaal dode dieren in vervoeren”, zegt de Vos. “Maar toen ik het dier zag zei ik gelijk tegen mijn collega; dit gaat hem echt niet worden, dat past nooit.”

Uiteindelijk is het dier met de nodige mankracht en moeite op een brandcard getild en vastgebonden. Zo kon het naar het Centrum van Dierenhulpverlening in Gouda worden vervoerd. Daar is de bever opgemeten en bleek het van kop tot staart een meter dertig te zijn en wel veertig kilo zwaar.

Overgebracht naar Naturalis
Hoe het dier is overleden is niet helemaal duidelijk. De Vos: “We vermoeden dat het om een aanrijding gaat, want er is ook bloed aangetroffen op het asfalt.” De bever wordt overgebracht naar Naturalis Biodiversity Center in Leiden.

Naturalis is het nationaal onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit. De wetenschappers zetten zich dagelijks in voor het beschrijven, begrijpen en behouden van biodiversiteit. Wat er daar precies met de bever gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

Dit bericht is 10621 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief