Archieven

Dit bericht is 3096 keer gelezen

SCHOONHOVEN – De afgelopen weken is bij velen de kachel weer aangegaan. Kachelboer Gijs van Mazijk (46) geeft exclusief voor RTV Krimpenerwaard stooktips voor het aankomende winterseizoen. Daarnaast deelt hij zijn visie op de klimaatregels die vanaf 2020 voor nieuwe hout- en gaskachels gaan gelden.

“Er zijn vier belangrijke pijlers voor het stoken van een houtkachel”, maakt Gijs duidelijk in zijn werkplaats. “Het begint met een goede kachel die vanaf volgend jaar aan een EcoDesign norm moet voldoen. Dat betekent een hoog rendement en een lage uitstoot. Alles moet goed geïnstalleerd zijn volgens het bouwbesluit. Het hout moet droog en schoon zijn en verbrand niet te grote stukken.” Als laatste noemt Gijs het zogenaamde ‘Zwitsers stoken’. “Je legt onderin de grote stukken hout en daarboven de kleine. Je steekt van boven het hout aan wat maakt dat er veel minder rookontwikkeling is. Ander voordeel is een schonere en betere verbranding. Natuurlijk moet ook het rookkanaal schoon zijn. Het beste is om voor en na het stookseizoen de schoorsteen te laten inspecteren.” 

Vervuilend
De nieuwe regels met betrekking tot rendement en verbranding gelden uitsluitend voor nieuw verkochte kachels. “Heeft u een reeds bestaande kachel, dan blijft alles hetzelfde”, maakt Mazijk duidelijk. “Wat misschien in het verschiet ligt is de ouderwetse open haard. Deze wordt door ons ook niet meer aangelegd. Daar zit geen systeem in en is daarmee erg vervuilend.  Het is belangrijk dat we in de kachelbranche meedoen aan een schoner klimaat en daar horen moderne, schone kachels bij.”

De meest verkochte kachel is op dit moment de pelletkachel. “Het gemak hiervan is dat je het apparaat geheel onder controle hebt. Het is een compact vuur, wat maakt dat deze een hoog rendement heeft.” Gijs demonstreert de kachel die hij via zijn mobiele telefoon bedient. “Je kunt het apparaat op afstand aanzetten, dat is geen enkel probleem”, glimlacht de goedlachse kachelverkoper. Stoken van een pelletkachel  gebeurt met geperst afvalhout dat via een ingenieus systeem ontbrandt.

Noodzakelijk
Tegenwoordig worden steeds meer huizen opgeleverd zonder gasaansluiting. Mazijk verwacht echter niet dat er de komende jaren minder gaskachels worden verkocht. “Gas is de schoonste manier van stoken. Als een huis geen gasaansluiting heeft, dan kan gebruik worden gemaakt van flessen Bio-Prothaan. Omdat de huizen steeds beter geïsoleerd zijn, heb je niet veel vermogen nodig om het warm te krijgen. Als je sfeer wilt creëren en snel warm wilt zitten is een gaskachel nog altijd de beste oplossing. Als het echt koud wordt krijg je het met warmtepompen niet goed warm. Dan blijft een extra kachel toch noodzakelijk om het behaaglijk te houden.”

Meer stooktips van Gijs van Mazijk zijn komende zaterdag te beluisteren tussen 12.00 en 14.00 op het radiokanaal van RTV Krimpenerwaard.

Dit bericht is 3096 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief