Archieven

Dit bericht is 1298 keer gelezen

SCHOONHOVEN – In het Nederlands Zilvermuseum presenteert momenteel de tentoonstelling ‘Dynasty: glinster & glamour’. Nog te zien tot begin maart.

Voor- en tegenspoed, aantrekken en afstoten, intriges en koninklijke ambities kenmerkten de dynastieën Van Kempen en Begeer.

“De families waren voortdurend in de weer om macht te krijgen of te houden. Groots en meeslepend in alles wat ze deden. Een lange en rijke historie in zilver. Vakmanschap, handelsgeest, innovatie, design, durf en gedrevenheid, sociaal en royaal bracht hen als fabrikanten van zilver gebruiksvoorwerpen tot in de hoogste kringen in binnen- en buitenland”, kenschetst museumdirecteur Marcel Teheux.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van de zilverfabrieken van Van Kempen en Begeer; de opkomst, ontwikkelingen maar ook de strubbelingen van elke generatie.

Tijdens de expositie maakt de bezoeker kennis met het relaas achter de dynastieën en de zilveren schatten die zij maakten. Teheux: “Samen met J.M. Van Kempen III sta je bijvoorbeeld met zijn neo-gotische juwelenkist op de eerste Wereldtentoonstelling in het Crystal Palace in Londen. En bewonder je even later het aardewerk voor de St. Lukas, ontworpen door Carel Begeer.”

Hofleverancier
Ook het Koningshuis wist de zilveren werken van de families te waarderen. Teheux: “De fabriek in Voorschoten werd door de jaren heen druk bezocht door meerdere oranjeleden. Uniek is het avondmaalservies dat in opdracht voor Koning Willem III werd ontworpen, te zien tijdens de expositie. Ook wordt het schuttersbokaal komende zomer vanuit het Centraal Museum Utrecht herenigd met het schuttersbokaal in het Zilvermuseum. Beide bokalen zijn in opdracht van Koning Willem III vervaardigd, net als Surtout de Table waarvan de kandelaars tijdens de tentoonstelling te zien zijn. Niet voor niets ontvingen Van Kempen en Begeer hiervoor het koninklijke predicaat van Hofleverancier.”

Dit bericht is 1298 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief