Archieven

Dit bericht is 828 keer gelezen

Marietta van Bokhoven

Mariëtta van Bokhoven voor haar atelier

SCHOONHOVEN – Het aloude ambacht van Goud- en Zilversmid komt langzaam maar zeker in een volgende fase. Nieuwe, innovatieve technieken maken dat sieraden tegenwoordig worden ontworpen met de computer. Vervolgens maakt een 3D printer het gewenste resultaat. Bij atelier Hemels Goud aan de Varkensmarkt zijn sinds kort collecties te bewonderen die op deze wijze gemaakt zijn.

“Enige tijd geleden ben ik op een juwelenbeurs in Griekenland geweest”, vertelt Mariëtta van Bokhoven in gesprek met RTV Krimpenerwaard. “Ik ben daar in contact gekomen met een jongedame die alles ontwerpt in de computer. Ze heet Eleni Orfanou en oefent het oude ambacht uit met moderne technieken. Zij heeft mij enorm geïnspireerd. Het is de jonge generatie die ‘ons’ beroep gaat overnemen. Door de techniek van tekenen met de computer eigen te maken heeft zij een gat in de markt ontdekt. De door de 3D printer gemaakte sieraden zijn 9-karaats goud, maar doen niet onder voor het gangbare 14 karaats.”

Aanvulling
“Als je goed kan tekenen in de computer, dan kun je waanzinnig veel ontwerpen maken”, maakt de vakvrouw duidelijk. “De printer maakt vervolgens het sieraad. Er komt heel weinig arbeid aan te pas en daarom kan het goedkoper geproduceerd worden. Elke collectie heeft een groot aantal verschillende ontwerpen zodat er meer te kiezen is voor de klant.” Het is een mooie aanvulling op de bestaande collectie van Hemels Goud. “Deze collectie van Orfanou is zeer fijn. Ik ben meer van het zwaardere, soms wat overdreven en romantische werk.”

5ef319c670785d6a548c9108a29b3c2a93666a61abc76ee9b9718f18b67bcdf5 (1)

Einde ambacht
Dat sieraden nu geprint kunnen worden zal met een aantal jaren gemeengoed zijn. Is deze nieuwe techniek niet het begin van het einde van het ambachtelijk vak? “We ontkomen er niet aan dat het vak gaat veranderen. Creatieve mensen zullen er altijd blijven. Juist met die nieuwe technieken kunnen weer mooiere dingen gemaakt worden. Ik denk niet dat het aloude ambacht helemaal zal verdwijnen. Het is een eer dat ik als eerste in Nederland deze collectie mag presenteren”, aldus een zichtbaar trotse Mariëtta.

Het gehele gesprek over deze nieuwe techniek van sieraden maken is komende zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur te beluisteren op het radiokanaal van RTV Krimpenerwaard.

c5eb08299ce884f8440ed99e1eb2692651c4cf4f43a6d63ead102cf58608c2f3

Dit bericht is 828 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief