Archieven

Dit bericht is 1426 keer gelezen

AMMERSTOL – Zondag 30 oktober is organist Wim Voorrips (73) in het zonnetje gezet vanwege vijftig jaar trouwe dienst als organist. De jubilaris is onderscheiden met een draaginsigne en bijbehorende oorkonde.

Als zoon van een beroepsmilitair kwam het gezin Voorrips in de jaren vijftig wonen in Schoonhoven. “Mijn vader zat bij het regiment van Heutz”, blikt Wim terug. Na de lagere school koos hij voor de bakkersopleiding. Op vijftienjarige leeftijd werkte hij als banketbakker bij bakker Maas in de Weistraat. Op 41 jarige leeftijd maakte hij de overstap naar Gouda’s Glorie in Lopik. “De ‘sausafdeling’ was het laatste wat overging naar Remia in Den Dolder. Toen dit stopte ben ik met vervroegd pensioen gegaan.”

Klaverskribo
De liefde en kunde voor orgelspelen is niet terug te vinden in de familielijn. “Mijn broer kreeg van een kennis een traporgel. Hij had er verder geen interesse in, ik ben er wel mee gaan experimenteren.” Het spelen heeft Voorrips zichzelf aangeleerd. Daarbij leest hij bij voorkeur noten via ‘Klaverskribo’, een afwijkende manier van notenschrift. In de Gereformeerde Kerk in de Koestraat mocht hij regelmatig spelen op het orgel. Via de jeugdvereniging kwam Wim in contact met de organist van Ammerstol. Na een invalbeurt tijdens de vakantie bracht het hem 50 jaar geleden een vast dienstverband.

Tekst gaat verder onder de foto

Open mond
Voor elke dienst bereidt Voorrips zich goed voor. Niet alles hoeft hij te kennen uit het liedboek. “Dominees hebben vaak de gewoonte regelmatig dezelfde liederen te laten zingen”, lacht hij.  Naast Ammerstol speelt de nog altijd energieke organist ook in de Hervormde Kerk van Willige Langerak en de Remonstrantse Kerk in Schoonhoven. Wim ziet zichzelf als een rustige speler, maar wel met veel improvisatie buiten het boekje om. “Hij speelt wel altijd met zijn mond open”, grinnikt zijn vrouw Sija.

Verrast
In de ochtenddienst van 30 oktober is stilgestaan bij dit gouden jubileum. De kerk was versierd met slingers, gemaakt van pagina’s uit oude liedboeken. Na de verkondiging door oud predikant Henk Haandrikman is Wim toegezongen door de Cantorij. Uit handen van Bernard Zom, voorzitter College van Kerkrentmeesters, ontving de jubilaris een gouden draaginsigne met bijbehorende oorkonde. Preses Rudy Bieleveld verraste het feestvarken met de toezegging een keer te mogen spelen op het grootste orgel van Nederland, in de Laurenskerk in Rotterdam.

Volgend jubileum
Inmiddels heeft Wim diverse gouden jubilea achter de rug. Vijftig jaar EHBO, -Avondvierdaagse en organist. Hij kijkt uit naar het volgende jubelfeest: over anderhalf jaar is hij vijftig jaar getrouwd met zijn geliefde Sija.

 

Dit bericht is 1426 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Gouden jubileum organist Wim Voorrips

  • Zoals altijd heb ik ook deze morgen weer genoten van het orgelspel van Wim. En wat fantastisch dat hij in het zonnetje werd gezet. Dat heeft hij echt verdiend!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief