Archieven

Dit bericht is 1569 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Annelies de Jager-Bakker uit Gouderak is winnaar geworden van een prijsvraag van de lokale jagersvereniging in de Krimpenerwaard. Uit handen van voorzitter Fred Wink van de wildbeheereenheid Krimpenerwaard ontving ze een ganzenproefpakket.

Wildbeheereenheid Krimpenerwaard stond zaterdag 11 september met een kraam op de oogstmarkt bij het Streekmuseum in Krimpen aan den IJssel. Lokale jagers informeerden hier het publiek over de ganzenoverlast in de regio.

Jaarlijks worden in de maand juli door de wildbeheereenheid Krimpenerwaard alle ganzen geteld. Afgelopen keer werden hierbij circa 15.000 ganzen waargenomen. Landelijke cijfers laten zien dat er in de zomer tot 630.000 ganzen in Nederland zijn en dit in de winter kan oplopen tot bijna 2,5 miljoen.

Door nestbewerking en het bejagen van ganzen in de Krimpenerwaard wordt de groei van de populatie met circa 7.500 beperkt. Desondanks is er nog veel schade aan bijvoorbeeld landbouw. Ook zwemwater en ligweides wordt vervuild door de grote aantallen ganzen.

Afgelopen jaar is er in de Krimpenerwaard circa 100.000 euro aan schade uitgekeerd waarbij individuele gevallen bekend zijn waar schades tot meer dan 15.000 euro opliepen. Landelijk onderzoek heeft aangetoond dat de uitgekeerde schades nog geen kwart van de werkelijke schade bedraagt.

Positieve reacties
“Op de markt ontvingen we veel positieve reacties van het langslopende publiek”, zegt voorzitter Fred Wink. “Men beaamde het beeld dat er te veel ganzen in een relatief klein gebied zijn. Daarom is en blijft het belangrijk om de aantallen in toom te houden. Ook wethouders Wubbo Tempel en Hugo van der Wal van Krimpen aan den IJssel kwamen langs om zich uitgebreid te laten informeren over jacht en schadebestrijding die plaats vindt in de Krimpenerwaard.”

Naast het informeren van langslopend publiek kon men ook meedoen aan de prijsvraag: ‘Hoeveel ganzen verbleven er deze zomer in de Krimpenerwaard?’ Van de ruim 1400 bezoekers waagden 115 mensen een gokje en deden een briefje met het antwoord in de eendenkorf om een proefpakket van lokale gans te winnen.

Winnares Annelies de Jager-Bakker geeft aan: “Ik wandel veel in de polder achter Gouderak. Daar leven erg veel ganzen en het lijken er wel steeds meer te worden.”

Wink: “Onze leden zetten zich dagelijks in om de groei van het aantal ganzen in de Krimpenerwaard te beperken. Met name de boeren ondervinden veel schade van de ganzen door het gras wat wordt opgegeten en de overvloedige uitwerpselen waardoor koeien het overige gras niet meer lusten. Ook in natuurgebieden en in de dorpen veroorzaken de ganzen veel overlast. De gans hoort er zeker bij maar de aantallen mogen wat minder.”

Duurzaam ganzenvlees
De wilde gans levert duurzaam vlees wat wordt geoogst uit de vrije natuur. “Steeds meer mensen ontdekken de smaak van wilde gans”, zegt Simone van Risp van Het Wildhuys in Berkenwoude, die de prijs voor de prijsvraag ter beschikking stelde. “Een groot deel van het landelijke afschot vindt nu nog niet zijn weg naar de consument en dat is hartstikke zonde. Daarom zet Het Wildhuys zich in voor het duurzaam benutten hiervan.”

De lokale wildproducten vinden aftrek in de Krimpenerwaard via streekproductenwinkels en PLUS Rechtuyt in Schoonhoven, maar ook daarbuiten zoals bijvoorbeeld op de Rotterdamse Oogstmarkt. De ganzen rookworst behaalde dit jaar zelfs goud op de landelijke keuring.

Dit bericht is 1569 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief