Archieven

Dit bericht is 4065 keer gelezen

Met groenblijvende klimplanten in je tuin zorg je ervoor dat je ook tijdens de winter nog wat groen in je tuin hebt. In dit artikel lees je meer over groenblijvende klimplanten.

Wintergroen en winterhard
Voordat we dieper ingaan op de wintergroene klimplant, is het handig om eerst even het verschil tussen wintergroene en winterharde planten toe te lichten. Met wintergroene planten worden planten bedoeld die in de winter hun bladeren behouden. Winterharde planten zijn planten die de Nederlandse winters zonder bescherming kunnen overleven. Maar winterharde planten kunnen wel hun bladeren verliezen in de winter en zodoende dus niet wintergroen zijn.

Zelfhechtend of rankend
Wanneer je besluit om een wintergroene klimplant in je tuin te plaatsen, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen zelfhechtende en rankende klimplanten. Zelfhechtende klimplanten hebben hechtwortels waarmee ze zichzelf omhoog kunnen klimmen, bijvoorbeeld klimop. Rankende klimplanten zoals rozen hebben deze hechtwortels niet en hebben dus ondersteuning nodig om ergens tegenop te klimmen. Dit type klimplant draait zich om iets heen voor steun, bijvoorbeeld een pergola of gaashekwerk.

Soorten groenblijvende klimplanten
Klimop is met afstand de meest bekende groenblijvende klimplant, maar er zijn nog vele andere soorten groenblijvende klimplanten die ook nog eens mooi bloeien. Enkele voorbeelden hiervan zijn kamperfoelie, clematis, rozen, passiebloem, Toscaanse jasmijn, Amerikaanse sering en vuurdoorn. De meeste klimplanten staan graag in de volle zon, waarbij geldt dat hoe meer zon ze krijgen hoe uitbundiger ze bloeien. Wil je de klimplant op een schaduwrijke plaats in je tuin plaatsen? Dan blijft eigenlijk alleen de klimop nog over.

Verzorging van wintergroene klimplanten
Klimplanten groeien het beste in losgemaakte en iets vochtige grond. Daarnaast dien je er ook rekening mee te houden dat je de klimplanten moet begeleiden en snoeien, om ervoor te zorgen dat ze de boel niet overwoekeren. Snoeien doe je voor de meeste klimplanten het beste in het voorjaar, maar het is verstandig om dit altijd even na te zoeken voor specifieke soorten planten. Tenslotte hebben wintergroene klimplanten geen speciale verzorging nodig in de wintermaanden, alleen bij extreme vorst kan het een goed idee zijn om de planten wat extra bescherming te geven door ze af te dekken.

[ingezonden]

Dit bericht is 4065 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief