Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 1641 keer gelezen

STOLWIJK – Onlangs hebben archeologen van de Omgevingsdienst Midden Holland de werkzaamheden afgerond op het terrein aan de Bovenkerkseweg. Nu lonkt men naar het gebied bij de Nederlands Hervormde Kerk. Boomstamgraven van mogelijk 800 jaar oud.

Het gebied aan de Bovenkerkseweg, ter hoogte van de brandweerkazerne, wordt ontwikkeld voor woningbouw. Al enige jaren geleden is er een archeologisch vooronderzoek geweest. Door middel van gravend onderzoek is het terrein verder onderzocht. “Tot onze verrassing werd tien cm onder grashoogte, restanten gevonden van een boerderij. Aan de hand van historische kaarten kunnen we terugleiden dat de boerderij van voor 1811 is”, zet archeoloog Christo Thanos uiteen. “Er is nog een klein stukje wat we nog onderzoeken na afbraak van de brandweerkazerne. Vermoedelijk zijn we dit najaar nog een aantal dagen bezig. We doen nog enkele steekproeven om zeker te weten dat we niets zijn vergeten.” Thanos verwacht niet dat er nog iets spectaculairs boven water komt. Alle ontdekkingen zijn digitaal gearchiveerd zodat de informatie ook voor het nageslacht bewaard blijft.

Boomstamgrafkist
Twee maanden geleden werden Achter de Kerk bij leidingwerkzaamheden botten en een restant van een schedel gevonden. De archeologische dienst is direct ingeschakeld om uitsluitsel te geven wat betreft ouderdom en mogelijke herkomst. Het is bekend dat rondom de Nederlands Hervormde Kerk in het verre verleden kerkhoven waren. Christo sprak onlangs Arie Burggraaf van de Historische Vereniging Oud Stolwijck. Deze kon hem vertellen dat zo’n dertig jaar geleden bij rioleringswerkzaamheden, men stuitte op een zeer oude grafkist. Naar verluidt gaat het om een boomstamgrafkist, een uitgeholde boomstam waarin de dode werd begraven. De grafkist is in de grond gebleven, het riool is met een u-bocht constructie eromheen gelegd. Het moge duidelijk zijn dat het gesprek enige opwinding heeft veroorzaakt bij de archeoloog. “Het gaat hier om mogelijk een grafkist uit de periode dat Stolwijk begon te ontstaan, zo’n 800 jaar geleden. Thanos geeft aan dat bij opgravingen we zo oog in oog kunnen komen te staan met de eerste bewoners van het dorp.

Helaas voor de archeologen blijft het geheim nog bewaard tot er redenen zijn om de straat bij de kerk open te breken. Tot die tijd is het alleen maar dromen wat er mogelijk twee meter onder de grond allemaal te vinden is.  Christo Thanos was afgelopen zaterdag tussen 12.00 en 13.00 uur op de radio bij RTV Krimpenerwaard. Het gesprek is terug te beluisteren via deze link.

Foto’s: Jacklyn Koot

Dit bericht is 1641 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief