Dit bericht is 840 keer gelezen
SCHOONHOVEN – De belangstelling voor de eerste editie van ‘Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet’ was overweldigend. Op een aantal locaties was de belangstelling zo groot dat bezoekers er niet meer bij konden. Bewoners die nu in een huis wonen, waar in het verleden Joodse mensen hadden gewoond, waren gevraagd hun huis op deze dag open te stellen.
Op negen locaties waren verhalenvertellers aanwezig die zich hadden verdiept in de historie van het huis en de bewoners. Maar ook achter- achter kleinkinderen van de bewoners vertelden over hun familiegeschiedenis. Zo was daar Paul Denekamp van wie een van zijn voorvaderen op Tol 6 had gewoond. In de Hoge Vierschaar onder het Stadhuis werd het verhaal verteld van de befaamde Schoonhovens Jazz trompettiste Clara de Vries (1915- 1942). Zij en haar broers werden geroemd om hun muzikaliteit: Geboren koperblazers met lippen van staal. En jazzlegende Louis Armstrong had ooit over haar gezegd: “Man she can play that horn”. In 1942 werd Clara met haar ouders opgepakt en in Auschwitz vermoord. René Kuzee op trompet en Ruud Bergamin op saxofoon brachten haar een muzikaal eerbetoon.
Jan Bonte vertelde in de bibliotheek het verhaal van zijn opa, Jan Kars geboren in Schoonhoven. Jan werd dominee in Capelle en was zo boos op de bezetter dat hij in het verzet ging. Hij maakt deel uit van de Rotterdamse Leeuwengarde verzetsgroep en verzamelde wapens onder de kansel. Hij werd echter verraden en eind 1942 met 20 andere leden gefusilleerd op de Leusderheide. Bonte: “Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog zat niet zo een lange tijd. Mag ik u daarom feliciteren met 74 jaar vrede.”
“We moeten blijven herdenken”, aldus een bezoeker van de Joodse Huizen. “We kunnen het de jeugd niet kwalijk nemen dat hun belangstelling over wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd, niet groot is. Van veel kinderen heeft opa niet eens de oorlog meegemaakt. Dus zo gek is dat niet. Maar we moeten wel over de oorlog blijven vertellen. In al zijn gruwelijkheden.”
De initiatiefnemers over de eerste editie van Joodse Huizen in Schoonhoven: “Het was de bedoeling om de omgekomen getallen een naam en gezicht te geven en dat is goed gelukt.”
Dit bericht is 840 keer gelezen
Recente reacties