Archieven

Dit bericht is 974 keer gelezen

Adriaan Houdijk (l) en Pastoor van der Mee

Adriaan Houdijk (l) en Pastoor van der Mee

HAASTRECHT – Menigeen zal het nooit opgevallen zijn. Rechts van de pastorie bij de Barnabaskerk is een kleine uitbouw die niet toegankelijk is. De functie daarvan was lange tijd niemand duidelijk. Binnenkort gaat dit veranderen. Het idee om daar een Mariakapel van te maken wordt werkelijkheid. Afgelopen donderdag is een start gemaakt met de realisatie.

“We weten niet wanneer deze aanbouw ooit gebouwd is”, vertelt Pastoor van der Mee in gesprek met RTV Krimpenerwaard. “Ik heb hier ruim tien jaar gewoond en me altijd afgevraagd welke functie dit had. Een aantal jaren geleden hebben een aantal mensen van binnenuit de ruimte opengebroken. In de ruimte stond een grote, ijzeren kluis. Helaas, de kluis was leeg. Nu gaan we zorgen dat je van buitenaf binnen kunt komen door een muur weg te breken. We gaan er een Mariakapel van maken. Het idee komt van een parochiaan. We hebben steeds meer mensen die op bedevaart langs komen. Iedereen kan dan een gebed doen, een kaars aansteken of een rustmomentje hebben.”

De lang verborgen kluis en de verborgen deur naar de pastorie

De lang verborgen kluis en deur naar de pastorie

Hakken
In het zuiden van het land zijn volop Mariakapellen te vinden. Hier in de regio echter niet. “Het idee is erg enthousiast ontvangen. Er hebben zich volop vrijwilligers aangemeld om te helpen. We hopen dat op deze manier het kostenplaatje binnen de 5.000,- blijft”, aldus de pastoor. Tijdens het gesprek haalt Adriaan Houdijk de blinde plaat van de muur. “Door vrijwilliger Henk Boere is een ‘proefgat’ gemaakt. Zodoende is duidelijk geworden hoe het metselwerk eruit ziet. De totale muur is ruim 45 cm dik. We gaan van binnenuit ongeveer 20 cm eruit hakken. Daardoor wordt de binnenruimte een stuk groter”, geeft Adriaan aan. Hij heeft ruim veertig jaar in het sloopwerk gezeten en zet zich met hart en ziel in voor de Barnabaskerk. “Het moet allemaal wel netjes gebeuren want dit is onderdeel van een rijksmonument.” De pastoor vult aan dat alles netjes volgens procedures verloopt. “Er komt glas-in-lood in met Jacobus de Pelgrim.”

Opening
Planning is dat de werkzaamheden binnen drie maanden afgerond worden. “Aan de voorkant komt een deur, er komen een aantal bidstoeltjes, een bank en een pot waar donaties in gedaan kunnen worden. De kapel wordt afgemaakt met een mooi Mariabeeld van 80 cm hoog. Deze wordt kosteloos gemaakt door een kunstenares.” De kluis in de ruimte werd indertijd gebruikt om geld en sieraden van de kerk veilig op te bergen. Adriaan heeft een duidelijk doel met de oude kluis: “Ik wil er zoveel mogelijk geld van maken. Ik ga contacten met een oud ijzerboer of zoek een sponsor die er wat voor wil geven.” Op het moment dat de Mariakapel klaar is zal er een feestelijke opening plaatsvinden.

De plaats waar de Mariakapel gaat komen

De plaats waar de Mariakapel gaat komen

Dit bericht is 974 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief