Archieven

Dit bericht is 802 keer gelezen

GOUDA- De Haastrechtse molen draait weer als nooit tevoren. In december is de restauratie begonnen en nu is ze weer als nieuw. “De molen loopt weer als een zonnetje”, zegt molenaar Niels Noorlander tijdens de feestelijke opening. Noorlander opende samen met hoogheemraad Martin van der Spek de gerestaureerde molen. “Een parel aan de IJssel”, aldus Van der Spek. 

De molen stond sinds april 2018 stil. “Toen heb ik hem zelf stilgezet”, zegt Niels Noorlander, molenaar van de Haastrechtse molen. “In december 2018 heb ik er nog een keer mee gedraaid. De molen heeft Fokwieken, dat is allemaal van hout en dat was zo slecht, allemaal rot en dan verlies je planken onderweg. Toen hebben we ‘m stil gezet en is er nooit meer een slag mee gedraaid.”

Tot juli dit jaar. Op 8 juli zijn de roeden weer in de molen gestoken. Sindsdien heeft Noorlander al een aantal keer proefgedraaid met de molen. “Ik heb ervan genoten de laatste tijd. We hebben veel proefgedraaid en het loopt weer als een zonnetje.”

Uniek
De Haastrechtse molen is uniek, omdat dit de enige molen is met een ronde stelling die nog maalvaardig is. “De molen is echt nog in bedrijf en dat is eigenlijk de enige in Nederland in deze soort”, zegt Martin van der Spek, hoogheemraad van het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard.

Tekst gaat verder onder foto

Een stelling is een verhoging waar de molen op is gezet en daardoor komt de molen met haar wieken boven de IJsseldijk uit om voldoende wind te vangen om daadwerkelijk het maalwerk in gang te zetten. Daarnaast heeft de molen ook nog verschillende belangen.

Meerdere belangen
Allereerst is de functie van de molen van belang. “Ze moet de polder beneden Haastrecht droogmalen”, zegt Van der Spek. Het tweede belang is het Hoogheemraadschap zelf. “Het is een uithangbord van de werkzaamheden die wij als hoogheemraadschap doen.” Het hoogheemraadschap heeft een specifieke functie, namelijk veilige dijken, voldoende water in de polder, schoon water en het zuiveren van afvalwater. “Dus deze molen is een heel mooi visitekaartje van het werk wat een hoogheemraadschap doet.”

Het derde belang is het gebied zelf. “Deze molen vertegenwoordigd ook dit gebied. De drooglegging van het gebied is een hele belangrijke en dat geldt eigenlijk voor heel West-Nederland: de molens zijn heel sterk verbonden met de ontwikkeling en de opbouw van de welvaart van Nederland. Het droogleggen van de polders, de voedselvoorziening en als gevolg daarvan hebben we een welvaartsstaat kunnen opbouwen. En die geschiedenis houden we graag levend voor de inwoners van het gebied”, aldus Van der Spek.

Tekst gaat verder onder foto

Weer als nieuw
Nu de molen gereed is kan ze er weer jaren tegenaan. “Je hebt altijd je vaste onderhoud zoals schilderwerk, maar op draainiveau is de molen weer in topconditie dus we kunnen er voorlopig weer tegenaan.” De kleur van de molen is op het oog de grootste verandering, maar dat is niet zomaar gedaan.

“Ze hebben een kleurenonderzoek gedaan en daaruit kwam deze kleur tevoorschijn. Zo is hij oorspronkelijk geweest. Ik heb veel reacties gehad van hij is wel heel erg wit, maar hij is grijs en zo is de molen oorspronkelijk geweest. Ik vind hem schitterend het is echt weer een plaatje in de omgeving”, aldus Noorlander.

Dit bericht is 802 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief