Archieven

Dit bericht is 2415 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Meer dan honderd jaar worden schoenen verkocht aan de Haven 80. Dat schoenen na verloop van tijd weer in de mode komen, dat bewijst wel het ‘minimuseum’. Daarin een aantal exemplaren van tientallen jaren geleden. Klanten pakken soms juist precies dat ene laarsje omdat ie ‘zo hip lijkt’.

De naam ‘Van Meerkerk’ is in de archieven terug te vinden vanaf 6 januari 1920. “Mijn vader Aart kwam als zeventienjarige jongen uit Streefkerk op dit adres schoenen halen. Dat was toen bij Wendels”, vertelt Jan van Meerkerk. “Vervolgens verkocht hij de schoenen aan de overkant van de Lek, zeg maar als ‘wederverkoper.”

Op een gegeven moment werd hem gevraagd de winkel over te nemen.” Hij vond dit helemaal geweldig maar zijn ouders eerst niet. Die wilden niet dat ie van Streefkerk weg zou gaan.” Jan is na zijn dienstperiode in de zaak gekomen. Nadat zijn vader in 1967 overleed heeft hij de winkel voortgezet.

Advertentie
Een advertentie in ‘De Omroeper‘ uit 1937 laat zien dat de prijzen, voor hedendaagse begrippen, belachelijk laag waren. Toch kon Van Meerkerk er een goede boterham mee verdienen. Nog beschikbare oude in- en verkoopboeken tonen aan dat er een gezonde marge werd gemaakt. Ook reparaties werden gedaan. Jan: “vooral zolen en hakken. Toen had je nog geen gympies en sneakers.” Ooit beheerste hij zelf de kunst van nieuwe schoenen maken. Maar eerlijk geeft hij toe dat ie dat niet meer zo goed zou kunnen. “Dat is te lang geleden.”

De advertentie uit 1937

Assortiment
Twintig jaar geleden, op 62-jarige leeftijd, is Jan met pensioen gegaan. De zaak bleef bestaan en  werd verhuurd aan een nieuwe uitbater. In 2011 stopte de huurder. Dochter Ageeth had er oren naar om de winkel over te nemen. “Op dat moment waren de kinderen groter en zag ik dit als een mooie kans”, maakt ze duidelijk. Voorheen was ze werkzaam in de verpleging. Allereerst is ze gestart met een compagnon.

Sinds vier jaar is ze alleen eigenaar en heeft een aantal veranderingen doorgevoerd. Nu richt ze zich met het assortiment op dames voor schoenen, bijpassende modekleding en accessoires. Ruime keuze voor jong en oud. “Mijn publiek is van alle leeftijden.”

Trends
Op de vraag wat ze het meest lastige vindt in het vak moet Ageeth diep nadenken. “Het veranderende modebeeld en de vervaging van seizoenen maakt het soms wat moeilijk in te schatten wat ‘in’ is. “Op de beurzen worden trends gezet voor de aankomende seizoenen. Het is een combinatie van eigen smaak, prijs en inleven in je klantenkring.” Ze onderstreept dat dit stukje van het ondernemen haar relatief veel tijd kost. “Soms ook hoofdbrekens”, lacht ze. Ook met de komst van online winkels probeert Ageeth creatief te blijven en telkens haar publiek te verrassen.

Mijlpaal
Vorig jaar is de mijlpaal van honderd jaar Van Meerkerk bereikt. Door de coronaperikelen is dit enigszins stilletjes voorbij gegaan. Het is een lange periode waarin veel veranderd is. Het minimuseum in de winkel verwijst met gereedschap en schoenen naar een andere tijd. De kunst is om met de veranderingen mee te gaan en daarop in te spelen.

Zowel Jan als dochter Ageeth zijn trots op deze lange periode met de onvermijdelijke ups en downs. “Ik had ook slechte perioden in tijden van crisis”, besluit Jan het gesprek. “Maar het is altijd weer goed gekomen.”

Het minimuseum

Dit bericht is 2415 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief