Archieven

Dit bericht is 1481 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Henk Vuik jr. is afgelopen weekend in de voetsporen van zijn vader getreden door clubkampioen in Strijen te worden. De 13-jarige karter uit Krimpen aan den IJssel was dit seizoen de beste in de IAME X30 Junioren-klasse. 26 jaar eerder in 1995 had zijn vader dit ook gepresteerd. Op de afsluitende racedag eindigde Henk jr. telkens in de top 5 en dat was voldoende om het kampioenschap naar huis te rijden.

“Het was best wel spannend, al had ik wel een redelijke voorsprong in het klassement”, zo vertelt Henk na afloop. “Als ik een race was uitgevallen, was ik geen kampioen geworden. Daardoor heb ik niet te veel risico’s genomen. Als ik ingehaald werd, heb ik niet te fel verdedigd. Ik moest slim rijden, de kart moest heel blijven en ik moest er niet afgereden worden.”

In de kwalificatie reed de karter van het PdB Racing Team de vijfde tijd in 30.596. “In de eerste race was het chaos in de eerste bocht. Ik bleef aan de binnenkant en zag dat iemand door het gras ging. Daardoor kon ik de vierde plaats overnemen. De nummer 5 reed sneller en wist me in te halen. Daarna heb ik de race op P5 uitgereden. Ook in de tweede race kon ik bij de start iemand inhalen. Uiteindelijk ben ik die race als derde geëindigd. In de derde race was het weer een rommelige start. Na de eerste bocht lag ik op de vijfde plaats en die positie heb ik tot de finish vastgehouden.”

“Op het moment dat ik over de finish kwam, wist ik dat ik kampioen was en dat voelde heel goed”, zo vertelt een trotse Henk die uiteraard juichend over de finish kwam. “Dit is een mooi kampioenschap. Het is heel gaaf dat ik 26 jaar na mijn vader ook hier kampioen word. Op het podium mocht ik champagne spuiten en voor een eerste keer ging dat best wel goed. Dat zie je in de Formule 1 ook altijd, gaaf om dat zelf ook een keer te mogen doen.”

Vader Henk sr. reed in 1995 ook voor het team van Peter de Bruijn en was uiteraard trots op de prestatie van zijn zoon. “Heel mooi dat Henk hier kampioen wordt. Dat proberen we natuurlijk uit te breiden naar andere klassen. Dit is echt een super resultaat. Voorafgaand aan dit weekend ben ik wel twee weken zenuwachtig geweest. Technisch was alles in orde, hij reed slim en eigenlijk kon het niet beter. Dan denk je wel eens terug aan je eigen tijd in de kartsport. Destijds hebben we veel geleerd en die ervaringen kunnen we nu nog steeds gebruiken.”

Henk jr. heeft dit jaar forse stappen gezet. Naast het clubkampioenschap van Strijen komt de karter uit Krimpen aan den IJssel ook uit in het IAME NK, het Benelux kampioenschap en de Euro Series. “Het is een pittig seizoen, maar het gaat de laatste maanden echt heel goed. Volgend jaar blijf ik bij de junioren rijden en dan wil ik in de Euro Series alle races rijden. Dat is dit jaar niet gelukt.”

Nieuwe Max Verstappen
Na het clubkampioenschap in Strijen is het voor Henk direct tijd voor het schoolkamp met het Comenius College. “In mijn klas weten ze dat ik kart. Een paar vrienden waren ook komen kijken in Strijen. De directeur van de school vindt het ook heel mooi en eigenlijk vindt iedereen het leuk. Ze zeggen altijd dat ik de nieuwe Max Verstappen ben.” Vader Henk sr.: “Op school stimuleren ze het beoefenen van topsport. Als je lessen mist, moet je zelf regelen met de desbetreffende leraren dat je alles inhaalt. Maar net als bij karten is het een kwestie van inzet tonen en je best doen.”

Dit bericht is 1481 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief