Archieven

Dit bericht is 987 keer gelezen

BERKENWOUDE – Stilzitten is aan Agatha Dogterom niet besteed. Bij veel evenementen en activiteiten die in Berkenwoude plaatsvinden speelt ze wel één of andere rol. Als voorzitter van de kerkenraad van Wijkgemeente I is ze nu al weer betrokken bij de organisatie van de bazaar en rommelmarkt van de Nederlands Hervormde Gemeente die op zaterdag 12 september zal worden gehouden.

Een jaarlijks terugkerend festijn rondom de monumentale Dorpskerk, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de organisatie van de hervormde gemeente en de instandhouding van het eeuwenoude kerkgebouw in het centrum van de dorpskern. Voor het reguliere onderhoud en zo nu en dan een grondige restauratie van het rijksmonument is nu éénmaal veel extra geld nodig. Dit jaar zeker, want doordat de kerkdiensten tussen half maart en 1 juli voornamelijk digitaal konden worden gevolgd en er nauwelijks andere activiteiten plaatsvonden zijn de inkomsten flink teruggelopen. Een reden te meer om de Bazaar 2020 op de gebruikelijke tweede zaterdag van september op de agenda te zetten. Het Bazaarcomité zocht contact met de Gemeente en die verleende toestemming mits de organisatie zich houdt aan de RIVM-voorschriften en alleen als nadere maatregelen van de overheid het evenement niet alsnog verbieden. “Onder voorbehoud dus”, lacht Agatha.

Om de anderhalve meter afstand te kunnen handhaven wordt de Dorpskerk zelf bij de bazaar betrokken en de rommelmarkt verplaatst naar het parkeerterrein van Cultureel Centrum De Zwaan. Op die manier kunnen de kramen en andere attracties wijder uit elkaar staan en kan het publiek zich via een verplichte looproute veilig bewegen. In de kramen wordt zoals altijd van alles en nog wat aangeboden. Denk aan kleding, elektra, boeken, speelgoed, glaswerk en servies, antiek en curiosa en voor de versterking van de inwendige mens koeken, jams, pannenkoeken en oliebollen.

Mondkapjes
De vrijwilligers krijgen de beschikking over hygiënemateriaal en bezoekers kunnen bij het betreden van het terrein hun handen desinfecteren. Mondkapjes zijn niet verplicht, maar worden wel aangeraden.
Om in die behoefte te voorzien is Agatha Dogterom aan de slag gegaan. Ze zit al wekenlang met grote regelmaat achter haar naaimachine om herbruikbare mondkapjes van stof te maken. Naar bruikbaar materiaal hoefde ze niet ver te zoeken. “Ik heb nog zoveel restanten lapjes overgehouden aan het maken van kleding dat ik kan kiezen uit stoffen met allerlei kleuren en motieven. Ruimt meteen weer eens lekker op.” De mondkapjes van Agatha zijn wasbaar en kunnen desgewenst worden voorzien van een extra filter waardoor de kans op verspreiding van het virus nog kleiner wordt. Het maken van zo’n mondkapje is minder eenvoudig dan het lijkt. “Voor één exemplaar heb ik toch al snel twee uur nodig.” Maar dan heb je ook wat! Een fleurig kapje dat veel meer zekerheid biedt dan die weggooi dingen die je bij de drogist kunt kopen.

Met de verkoop van haar mondkapjes wacht Agatha niet tot het moment waarop de Bazaar op 12 september om 9.00 uur wordt geopend. Iedereen die nu al een kapje wil hebben kan telefonisch bestellen via (0182) 362400 of 06-83552604. De kosten bedragen tien euro per stuk. Tegen een meerprijs van twee euro worden er vijf filters bijgeleverd. “Op die manier heb ik er inmiddels al vijftig verkocht.” De opbrengst komt volledig in de kas van de bazaaropbrengst terecht. Tijdens de vorige editie van de Bazaar had niemand nog kunnen denken dat herbruikbare mondkapjes een bron van inkomsten zouden zijn. Na het uitbreken van corona blijkt niets minder waar.

Dit bericht is 987 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief