Dit bericht is 942 keer gelezen
SCHOONHOVEN – De stralende avondzon kon niet voorkomen dat er een koude wind voelbaar was over de begraafplaats aan de Wal. Bij het monument ‘1940-1945’ verzamelden zich zaterdagavond veel mensen voor de jaarlijkse dodenherdenking.
Onder begeleiding van muziekvereniging Tavenu startte om half acht vanaf het Stadhuis de ‘Stille Tocht’. In de gehele stad klonk het klokkengelui. Bij het momument op de begraafplaats werd koraalmuziek gespeeld door de Brass Band. Voordat de ‘Last Post’ werd geblazen verzorgde een leerling van de Willem de Zwijger Scholengemeenschap een declamatie.
Na de twee minuten stilte werden een zevental kransen gelegd bij de gevallenden in oorlogstijd. Bloemen werden gelegd door leerlingen van de basisschool Koningin Emma. Burgemeester Roel Cazemier haalde in zijn toespraak aan dat het belangrijk is dat de verhalen worden doorverteld. Hij wees daarbij op het initiatief van de Open Joodse huizen. “Vrijheid is niet vanzelfsprekend. We moeten deze koesteren en beschermen voor deze en volgende generaties. De Tweede Wereldoorlog wordt steeds meer geschiedenis. Belangrijk zijn vrijheid, stemrecht en respect voor elkaar.”
Een aantal slachtoffers uit de Krimpenerwaard, gedurende de Tweede Wereldoorlog, werden bij name genoemd. Zo zijn er drie militaire slachtoffers gevallen in de eerste meidagen van 1940. In Brabant bij de plaats Mill was het derde regiment Peel- Raamstelling gelegerd. Bij hevige gevechten zijn daar omgekomen:
- Pieter Marinus Berkhouwer uit Bergambacht
- Willem Adrianus Uittenbogaard uit Haastrecht
- Pieter de Bruijn uit Gouderak
Ook nam Cazemier de toehoorders mee naar het afschuwelijke bombardement op de boerderij aan de Beijerscheweg 1 in Stolwijk. In de nacht van 29 op 30 april 1941 maakten vliegtuigbommen een einde aan zes gezinsleden. Een tragedie die een enorme impact had.
In totaal hebben acht landen meegedaan om Nederland te bevrijden. Inmiddels zijn we 74 jaar verder. We leven in vrijheid maar antisemitisme en discriminatie liggen nog altijd op de loer. Burgemeester Cazemier beëindigde zijn rede met de volgende woorden: “Door vanuit de vrijheid van nu terug te kijken naar de onvrijheid van toen, zien we scherper dan ooit dat de samenleving niet alleen geeft maar ook vraagt. Namelijk om mee te doen. Laten we daarom de vrijheid doorgeven.”
De ceremonie werd afgesloten met een defilé langs het oorlogsdocument.
Dit bericht is 942 keer gelezen
Recente reacties