Archieven

Dit bericht is 643 keer gelezen

GOUDERAK- Een herdenkingsbord voor twee oorlogsslachtoffers is afgelopen woensdag onthuld op de begraafplaats in Gouderak. Op de borden staan de namen, een foto en een korte levensbeschrijving van Gouderakkers Pieter de Bruin (1914-1940) en Teunis Stouthart (1908- 1945).

De onthulling is gedaan door Teunis Stouthart, zoon en naamgenoot van Teunis Stouthart en dhr. M. de Bruin, een achterneef van Pieter de Bruin.

De gemeente Krimpenerwaard hoopt dat er met het plaatsen van het herdenkingsbord blijvende aandacht is voor de oorlogsslachtoffers en hun verhalen. Eerder al werden gedenkborden onthuld op de begraafplaatsen van Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk.

Pieter de Bruin
De eerste persoon op het herdenkingsbord is Pieter de Bruin. Hij maakte in 1940 deel uit van het 3de Regiment Infanterie (3RI). Hij was gelegerd in het Brabantse Mill. Pieter raakte gewond bij de bezetting van een teruggereden pantsertrein. Hierin zaten Duitse soldaten in Nederlandse uniformen. Hij werd gevangengenomen en als krijgsgevangene afgevoerd naar een veldhospitaal in de buurt van Hamb Kreis Geldern. Hier overleed hij op 22 mei 1940. Pieter de Bruin is op 25 mei met militaire eer begraven op het kerkhof Kapellen bij Geldern.

Op 24 augustus 1940 vond de herbegrafenis plaats op de begraafplaats in Gouderak. Zijn strijdmakkers die inmiddels gedemobiliseerd waren, droegen hem vanuit de Nederlandse Hervormde Kerk ten grave. Precies 82 jaar na zijn herbegrafenis wordt hij geëerd met een herdenkingsbord.

Teunis Stouthart
De andere persoon die herdacht wordt met het herdenkingsbord is Teunis Stouthart. Hij maakte op 10 februari 1945 deel uit van een konvooi van vijftien vrachtwagens dat voor de voedselvoorziening aardappelen vervoerde. Het konvooi werd beschoten door Engelse vliegtuigen. Waarschijnlijk was de wagen van Teunis niet genoeg geblindeerd. Kort voor de beschieting had Teunis het stuur aan zijn bijrijder overgegeven. Een kogel ging dwars door de voorruit aan de kant waar hij zat. Hij raakte zwaargewond en overleed.

Zijn stoffelijk overschot werd eerst naar zijn ouders in Gouderak gebracht. Later is hij overgebracht naar zijn eigen huis in Ouderkerk aan de IJssel. Op vrijdag 16 februari 1945 werd Teunis Stouthart op de begraafplaats in Gouderak begraven.

Het is de bedoeling dat ook oorlogsslachtoffers op de overige begraafplaatsen een herdenkingsbord krijgen. Om hen te eren en nooit te vergeten. De levensverhalen komen of staan ook op www.oorlogsgravenstichting.nl

Lees ook: Oorlogsslachtoffers blijvend herdacht op begraafplaats Lekkerkerk

Dit bericht is 643 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief